Helyi gazdaság

2010.10.02. 16:00

Mi változik október 1-től?

<p>Október elsejétől 98 százalékos különadó terheli az egyes jövedelmeket és végkielégítéseket is!</p>

Pénteken lépett életbe a kétmillió forint feletti végkielégítések adója. További változás október elsejétől, hogy csökkent az autópálya-matricák ára és új szabályok vonatkoznak a hitelközvetítőkre. Az előző évekkel ellentétben most nem emelkedik a gáz ára október elsejétől.  Az www.mr1-kossuth.hu összefoglalója a változásokról.

Október elsejétől 98 százalékos különadó terheli a közszférában az egyes jövedelmeket és végkielégítéseket kétmillió forint felett. Az adót október 31-ig kell megfizetni, ha valaki október elsejéig megkapta az adó alá vont pénzösszeget. Nagy Anna kormányszóvivő elmondta: a kormány célja az volt, hogy jobban járuljanak hozzá a gazdaság talpraállításához azok, akik ezt megtehetik. A törvény 2010. január elsejére visszamenőleg érvényes, és több milliárdot várnak az intézkedéstől.

Október elsejétől kizárólag azok az autókereskedések szerződhetnek a bankokkal, amelyek hitelközvetítővé válnak, vagyis a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél erre a feladatra regisztrálták magukat. Csak ők jogosultak a bankok, illetve lízingcégek hiteleinek közvetítésére. A kormány azt szeretné megelőzni, hogy a kereskedők a közvetítésért cserébe felsrófolják a jutalékot.

Péntektől a bankok többet tartalékolhatnak, az eddigi 2 százalékos tartalékolási ráta helyett 3-4 vagy 5 százalékot is választhatnak. A jegybank döntése a forintpiac stabilitását szolgálja.

Nem lesz gázáremelés

Bár eddig mindig emelkedett, most nem nő a gáz ára október elsejétől. A moratóriumot Fellegi Tamás nemzetgazdasági miniszter még beiktatásakor jelentette be. A kormányszóvivő az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta: még mindig egyeztetnek a szolgáltatókkal az új árrendszerről, a moratórium tehát érvényben marad.

Péntektől olcsóbbak a sztrádamatricák. Az árcsökkenés a főszezon végéhez kötött automatikus változás. A 4 napos matrica ára 1500 helyett 1170 forintba kerül.

Október elsejétől átalakul az adóhatóság, megyei igazgatóságok jönnek létre a központi és a regionális hivatalok mellett, hogy a hatósági tevékenység és a jogorvoslat lehetősége elkülönülhessen.

Forrás: www.mr1-kossuth.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!