Helyi gazdaság

2010.09.28. 17:41

Áll a bál az egykulcsos adó körül

<p>Nem egyértelmű, milyen adókulcsok lépnek majd életbe jövő januártól.</p>

Bár Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter most újra azt nyilatkozta, hogy már 2011-től bevezetik az egykulcsos, családbarát személyi jövedelemadót, korábban az adóügyért felelős államtitkár azt mondta: csak 2013-tól léptetik életbe a 16 százalékos adózást. A szakértők szerint nehéz megmondani, ki jár jól és ki rosszabbul, amíg nem tudni, hogy mi lesz a szuperbruttó és az adójóváírás rendszerével.

Orbán Viktor miniszterelnök a 29 pontos akcióterv részeként jelentette be, hogy jövőre 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót vezetnek be, kedvezményeket adnak a gyerekek száma szerint, illetve két év alatt megszüntetik az adójóváírást. A kormányzati nyilatkozatok egymástól eltérőek: míg a miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter az elmúlt hetekben kitartott a jövőre bevezetendő egykulcsos szja mellett, az adóügyekért felelős államtitkár arról beszélt: csak 2013-ra valósulhat meg a 16 százalékos, családbarát adózás.

A lapinformációk is hasonlóak: a Népszava információi szerint a 16 százalékos mellett lesz egy 25 százalékos adókulcs is és csökkentik az adójóváírás mértékét, megmaradnak a kisadók és nem nő a családi pótlék összege. A Magyar Nemzet viszont úgy tudja: megmarad a szuperbruttósítás rendszere és ehhez jön az egységes 16 százalékos szja-kulcs. A Népszabadság szerint is egykulcsos lesz jövőre a személyi jövedelemadó, viszont csak három év alatt vezetik ki az adójóváírást, de lesznek olyanok, akiknek még ezt követően is járhat ez a kedvezmény. Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője 180 perc című műsorunkban azt mondta: mivel a költségvetés hiánya nem nőhet, így a szuperbruttósítás rendszerét egyelőre valószínűleg megtartja a kormány.

Az adójóváírást sem vezetheti ki a kormány, mivel annak megszüntetésével rosszul járnának az alacsonyabb jövedelműek, a minimálbér emelésének – mint kompenzációnak – pedig vannak határai – mondja Vámosi-Nagy Szabolcs.

A kormány 2011-től várhatóan meg is valósuló adóelképzelései valószínűleg csak a választások után vagy majd csak a jövő évi költségvetés tervezetének ismertetését követően válnak egyértelművé.
Forrás: http://www.mr1-kossuth.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!