Helyi gazdaság

2010.08.23. 08:51

Majdnem háromezer euró a bruttó német átlagkereset

<p>Az elmúlt négy évben majdnem 120 euróval nőtt a bruttó német átlagkereset - írta hétfőn a Bild című német lap internetes oldalán. A DIW (Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung) német gazdaságkutató intézet adatai szerint majdnem háromezer eurós (837 ezer forint) bruttó havi bért kapnak a németek.</p>

A cég adatai szerint a német dolgozók 31 százaléka gondolja úgy, hogy fizetése igazságtalan.

A DIW adatai szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott emberek alig több mint 25 százaléka keres bruttó kétezer eurónál (558 ezer) kevesebbet Németországban - derül ki a Bild weboldalán nyilvánosságra hozott táblázatból. A német munkások 37,29 százaléka kétezer és háromezer eurós havi fizetést kap. Ez nagyjából 8,6 millió embert jelent.

A DIW adatai szerint az átlagfizetés 2 922 euró (815 ezer forint), ami 118 euróval több mint 2006-ban - írt a Bild. Havi ötezer euró (1,3 millió forint) felett a német foglalkoztatottak nagyjából 7,3 százaléka keres.

Egy, a DIW weboldalán nyilvánosságra hozott felmérés adatai szerint a német dolgozók 31 százaléka érzi úgy, hogy fizetése igazságtalan. Az egykori Nyugat-Németország területén ez a szám 28 százalék, míg a volt kommunista keleti részen 45 százalék.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában