Helyi gazdaság

2010.08.03. 12:52

Jövőre a csőd szélére kerülhet Magyarország - New York Times

<p>Magyarország 2011 elejére a görögországihoz hasonló pénzügyi krízisbe kerülhet - írta a New York Times című amerikai napilap a Simor András jegybank elnök és Orbán Viktor kormányfő közötti ellentétre építő keddi cikkében.</p>

A lap szerint "Simor démonizálása" elijesztheti a külföldi befektetőket, a kormány pénzügyi politikája pedig olyan úton halad, hogy egyre nagyobb esélye van annak, hogy nem tudja tartani Magyarország a három százalékos hiánycélt.

A befolyásos amerikai napilap cikke szerint úgy tűnik, hogy a magyar kormány olyan pénzügyi politikát folytat, amely miatt egyre jobban nő az esélye annak, hogy nem tudja teljesíteni a három százalékos hiánycélt, és növekedni fog az adósságállomány. Ez egy görögországihoz hasonló pénzügyi krízisbe sodorhatja Magyarországot 2011 elejére, amikor vissza kell fizetni harmincmilliárd dollárt, közte kétmilliárd eurót az IMF-nek - írta a lap.

A lap megemlíti: Simor démonizálása és az IMF-el való tárgyalások megszakítása lehet, hogy tetszik az embereknek az őszi önkormányzati választások előtt, de ez a hozzáállás elidegenítheti az európai szövetségeseket, és a külföldi befektetőket. Ez pedig egy újabb spekulációs rohamot indíthat el, olyat, amely 2008-ban a csőd szélére juttatta Magyarországot - írta a Times.

A lap Orbán Viktorral kapcsolatban megjegyzi, hogy ő az első jelentős európai vezető, aki szembe megy a görög válság után Európában terjedő költségvetési megszorításokra és strukturális reformokra építő politikával. A lap megjegyzi, hogy a magyar kormányfő külföldi bankokkal és spekulánsokkal, valamint az EU-val és az IMF-el szemben megfogalmazott kritikája például szolgálhat más európai országok, mint Görögország, Portugália, Írország vagy Spanyolország ellenzéki politikusainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!