Helyi gazdaság

2010.07.30. 14:20

Pálinkafőzés és tévédíj - Változások augusztus elsejétől

<p>Hónapról hónapra új szabályozások lépnek életbe, amelyek valamilyen formában valamennyiünk életében megjelennek.</p>

Augusztus 1-től lép érvénybe a módosított jövedéki törvény, mely lehetővé teszi a kistermelők számára, hogy saját gyümölcsből legálisan pálinkát állítsanak elő. A saját fogyasztásra szánt pálinkafőzésénél, 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni, és a főzést nem kell sehol előre bejelenteni, továbbá a pálinka előállításához használt készüléket 100 liter alatt nem kell engedélyeztetni. Amennyiben valaki mégis el akarja adni az otthon vagy bérfőzésben készült pálinkát, az eladásra szánt pálinkánál vagy ötven liter feletti mennyiség főzésénél továbbra is a régi szabályozás érvényes. - Irja a Világgazdaság Online.

Jövő hónap elsejétől életbe lépnek az egyszerűsített foglalkoztatást szabályozó újabb rendelkezések. Az új szisztéma lényege a napi 500 vagy 1000 forintos köztehermérték, amely független a kapott bér tényleges összegétől. A mostani rendelkezések lényege, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásban-alapesetben nem kapcsolódik a megszokott általános adó- és járulékszintnél alacsonyabb terhelés. Ez alól csak az idénymunkák képeznek kivételt: itt az adó- és járulékkötelezettséget is magában foglaló, a munkáltató által fizetendő közteher mértéke a nettó munkabér 30 százalékát teszik ki. Ennek befizetésével azonban az adott munkavállaló a társadalombiztosítás szemszögéből nem válik biztosítottá. Az idény- és alkalmi munkára a korábbi 90 napról 120-ra emelte az ugyanazon felek között létesített munkaviszonyok együttes időtartamát. A szakemberek véleménye szerint a korábbinál bonyolultabb lesz a bejelentés módja, melyet az adóhatóságnál kell teljesíteni, először a munkavállaló, majd a munkáltató köteles jelezni a foglalkoztatás tényét, a vállalkozásnak pedig naponta meg kell küldeniük a munkavállalók TAJ számát és adóazonosító jelét az APEH-nek.

Módosul augusztustól a jogosítvány megszerzését, illetve meghosszabbítását szabályozó, a gépjárművezetők egészségügyi alkalmasságát előíró miniszteri rendelet is. A módosítás alapján szigorúbb elbírálás alá esnek a cukorbetegek és jelentős változás, hogy az igazolást kiállító háziorvosok gyakrabban rendelhetnek el időszakos vizsgálatot, ha úgy ítélik, a gépjárművezető egészségi állapota igényli ezt.

Adómentes lesz, a családon belüli gazdaságátadás, miután a parlament megszavazta az illetéktörvény módosítását. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kezdeményezése alapján elsejétől mentes lesz a vagyonátruházási illeték alól a termőföld, a tanya, és a mezőgazdasági termelőtevékenységhez szükséges művelés alól kivett terület, az építmény, valamint az ingóságok tulajdonának, illetve vagyoni értékű jognak megszerzése közeli hozzátartozóknál. A módosítás célja, hogy a tradicionálisan mezőgazdasági tevékenységből élő családokban többletteher viselése nélkül átadható legyen minden, ami a tevékenység folytatásához szükséges.

A Kis- és Középvállalkozási (kkv) szektort érintő döntések

A kormány átvállalja augusztus 1-től a vendéglátósoktól és a kereskedelmi vállalkozóktól a televíziók üzemben tartási díját.

A Széchenyi Kártya Program keretében elsejétől a vállalkozások hitelportfóliójának racionalizálása, piacaik megtartása és bővítése érdekében legfeljebb 25 millió forintos, maximum 3 éves futamidejű Széchenyi Forgóeszköz hitel programot indít. Az idei évben megkötött hitelszerződések teljes összegéhez, a három éves futamidő egészére 2 százalékpont kamattámogatást, valamint a garanciaintézmény kezességvállalási díjának 50 százalékáig terjedő támogatását biztosít a kormány.

Megszüntetik azt a szabályozást amely alapján az APEH ellenőrei is jobban jártak, ha több büntetést osztottak ki, és a hatóság is felhasználhatta a büntetéseket saját működési költségeinek fedezésére. A törvény augusztus elsejétől erre nem ad lehetőséget. A tervek szerint pedig 2011-től kétlépcsős lesz a büntetés: először csak figyelmeteetni kell a céget, a második büntetés lehet pénzbírság. A súlyosabb szabálytalanságok elkötői azonban ugyanúgy kaphatnak bírságot figyelmeztetés nélkül, ahogy eddig is. Az adó- és vámhatósági eljárásokra nem vonatkozna a törvény, és azokat is lehetne változatlanul elsőre bírságolni, akik a dolgozóik testi épségét, egészségét vagy életét veszélyeztetik, illetve akik a környezetet károsítják.

Módosított Közbeszerzési törvény

A közbeszerzési törvény módosításának egyik fele is elsejétől lép hatályba. A Közbeszerzési Tanács átalakításának még augusztusban végbe kell mennie, tagjainak száma a jelenlegi 19-ről 10 főre csökken, és a tanács új elnököt és alelnököt választ. A módosított törvény pontosan leírja, hogy a fővállalkozónak ki kell fizetnie az alvállalkozóit, és ő maga miként juthat hozzá a díjához. A fővállalkozó az alvállalkozóknak járó pénzen felüli díjáról akkor állíthatja ki a számlát, ha igazolja az alvállalkozók kifizetését.

Fejcserék a MÁV-nál

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter augusztus elsejei hatállyal kinevezte aMÁV Zrt új igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjait. Az új elnök vezérigazgató Szavas Ferenc, aki 2000 óta vezeti az Államadósság Kezelő Központot. Az új vezérigazgatótól és Felügyelő Bizottsági tagoktól a vasúttársaság működésének ésszerűsítését, hatékonyabbá tételét, a vasút és a vasutasok társadalmi megbecsültségének helyreállítását várja a nemzeti fejlesztési miniszter.
Forrás: www.vg.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!