Helyi gazdaság

2010.07.30. 10:06

Növekedés a külkereskedelemben május végéig

<p>Az év első öt hónapjában az export 17, az import 15 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből.</p>

Forintban 9,6, illetve 7,3, euróban számolva pedig 19, illetve 16 százalék a gyarapodás.  Május végéig a gépipari termékek kivitele és behozatala nőtt legnagyobb mértékben, 21, illetve 18 százalékkal.

Január és május vége között erőteljes forintfelértékelődés kísérte a külkereskedelmi forgalom felfutását. A forint a főbb devizákhoz képest 8, ezen belül a dollárhoz képest 9,8, az euróhoz viszonyítva 7,7 százalékkal erősödött. Forintban mérve az export értéke 7417 milliárd, az exporté 6813 milliárd forint volt, a többlet 605 milliárd, 186 milliárddal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A gépipari termékek kivitele 21, behozatala 18 százalékkal növekedett, a feldolgozott áruké 14, illetve 11 százalékkal volt nagyobb 2009 azonos időszakához képest. Az energiahordozók importja a tavalyi alacsony bázishoz képest 17 százalékkal növekedett 5 százalékos ársüllyedés mellett. A gazdaság növekedésére utal a nyersanyagok nagy mérvű, 30 százalékos importnövekedése.
- Független Hírügynöksé g-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában