Helyi gazdaság

2010.07.09. 16:38

Illetékmentes öröklés: így rendelkezik a törvény

<p>Pontatlan értelmezések és tájékoztatások jelentek meg a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az illetékmentessé teendő öröklés és ajándékozás kapcsán. Az illetékmentesség a tervezett törvény szerint az egyenes ági rokonokra, például vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre, unokára, valamint például szülőre, nagyszülőre vonatkozik.</p>

A vér szerinti rokonság tágabb kört fed le - derül ki a tárca tájékoztatójából. Azt is írják, hogy mások mellett a házastársak, valamint mostohagyermek és szülő közti öröklés esetében megmarad az illetékmentesség a jelenlegi szabályozás szerinti 20 millió forint értékhatárig.

A kormány tervei szerint a javaslatok elfogadása után visszamenőleges hatállyal, július elsejétől megszűnik az öröklési és ajándékozási illeték egyenes ági, vér szerinti rokonok és örökbefogadott gyerekek esetében - idézi az NGM a kormányszóvivőt. Ennek azonban félreértelmezése az olyan interpretáció, amely szerint megszűnik az illeték vér szerinti rokonok és örökbefogadott gyerekek esetében. A problémát két fogalom eltérő tartalma okozza - írja a tárca.

A javaslat értelmében az illetékmentesség az egyenes ági rokonokra vonatkozik: lefelé a vér szerinti vagy örökbefogadott gyerekre, unokára, dédunokára, felfelé a szülőre, nagyszülőre vagy dédszülőre. A vér szerinti rokonság azonban ennél tágabb kör, az egyenes ági mellett magában foglalja az oldalági rokonokat is, például a testvért, unokatestvért.

A tárca azt is leszögezi: a kormány nem nyúl hozzá a jelenlegi szabályozás azon részéhez, amely 20 millió forint értékig hagyja illetékmentesen az öröklést. Vagyis öröklés esetén a házastárs, a mostoha- és nevelt gyerek, a mostoha- és nevelőszülő csak a 20 millió feletti örökrész után fizet illetéket. Tehát július elsejétől az egyenes ági rokonok kerülnek ennél kedvezőbb helyzetbe, az értéktől független illetékmentességgel.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!