2025.05.18. 11:01
Megtudtuk, hogy a világ legjobb töltött káposztáját rizzsel vagy gerslivel készítik!
Vannak, akik édes káposztával, mások savanyúval készítik. Egyesek csak rizzsel, sokan mások gerslivel, vagy más néven árpagyönggyel főzik. A Rátkai Töltött Káposzta Fesztiválon utánajártunk, melyik a nyerő!

Mivel rátkai, ebben biztos, hogy gersli van
Fotó: Vajda János
Kelet-Európa egyik ikonikus étke, a töltött káposzta – vagy ahogy a németek ismerik, Sarma – hosszú vándorútra indult a Balkánról, mígnem megérkezett a Kárpát-medencébe, ahol minden régió a saját ízlésére formálta. A 31. Rátkai Német Nemzetiségi és Töltött Káposzta Fesztiválon ismét összegyűltek a káposztarajongók. A rendezvény már nem csak a rátkaiak ünnepe, idén is több határon túli csapat főzte a maguk verzióját. Ami biztos, hogy Rátkán a töltött káposzta gerslivel készül! Na, de ne szaladjunk ennyire előre.

Fotó: Vajda János
A töltött káposzta szigorúan gerslivel készül, legalábbis Rátkán
Szigorúan gerslivel, ebben a faluban szerintem nem csinálja senki rizzsel
– hangzott el a versenyen több csapat, sőt, még az egyik zsűritag, Balla Dávid szájából is. A legenda szerint a rátkai káposzta messzi földön híres, és ezt a hagyományt a helyiek féltve őrzik. Generációk állnak össze a verseny kedvéért, családok, barátok, közösségek.
A gyerekkor ízei visszaköszönnek
Az édesanyám itt született, a nagynéném és az öcsémék a mai napig Rátkán élnek. A nagynéném volt a szakmai vezető a csapatunkban, összeállt a család a versenyre
– mondta a boon.hu-nak a miskolci Gál János.
Hogy mi a titka? Hogy jól kell megcsinálni
– tette hozzá nevetve.
Rátkai Töltött Káposzta Fesztivál
Fotók: Vajda JánosKapor is kerülhet ám a töltött káposztába
A főzőverseny csapatainak receptjei hasonlítanak, de mindegyikben van valami sajátos csavar. Az Emődi Kézműves Alkotó Egyesület kis kaporral, sertéshúsból, füstölt hússal és természetesen gerslivel készítette a töltött káposztát. Nem kevesebb mint 260 tölteléket sodortak össze, és már több mint tíz éve állandó résztvevői a fesztiválnak. A Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár csapata is gerslivel dolgozott, már tizenharmadik alkalommal vettek részt a főzőversenyen, és most is kiürült a kondérjuk. Külön színfoltot jelentett a Keménymag, a vasutasok vidám társasága. Mozdonyvezető, kalauz, váltókezelő egyaránt fakanalat ragadott.
Hagyományos savanyú káposztával készült, gerslis káposztát készítettünk, természetesen füstölt hússal.
A vasutasok különös fűszerezéséről pedig helyszíni riportunkban olvashat.
A tavalyi győztes szerint a titok a szeretet, na meg egy kis borjúhús
Az Üstökösök – egy rátkai baráti, családi társaság – szintén nem spórolt semmivel.
Disznóhúsból készítettük, amibe szalonnát is daráltunk. Az üst közepére beleültettünk egy hatalmas csülköt. Savanyú káposzta és kelkáposztában. Szigorúan gerslivel.
Végül megkérdeztük a tavalyi fesztivál győztesét, a Peppa Malac csapatot, hogy hogyan készítik a finomságot.
A titka a szeretet, de egyébként borjúhúst is tettünk bele a sertés mellé, savanyú káposztába és már új édes káposztába van töltve, természetesen gerslivel.
Rátkán tehát nem kérdés, hogy rizs vagy gersli kerül a káposztába. A válasz egyértelmű, hiszen 16 csapatból 14 gerslivel készítette a töltött káposztát. Ez az az étel, amire valóban igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Ha töltött káposzta recepteket böngészne, a Mindmegette oldala kiapadhatatlan receptforrás.
boon.hu video
- Nagy gratuláció! Feljebb lépett a borsodi csapat! (fotók, videó)
- Ismét kerékpárra pattant Felsőzsolca (fotók, videó)
- "A fájdalom nem múlik el, csak átalakul csenddé, imává, közösséggé”
- Ötmillió látogató hat hónap alatt - megnéztük az újjáépített Notre-Dame székesegyházat – fotók, videó!
- Máris eltűnt a parajdi só a miskolci termelői vásár kínálatából: ez van helyette! - fotók, videó