boon.hu video

2025.05.18. 11:01

Megtudtuk, hogy a világ legjobb töltött káposztáját rizzsel vagy gerslivel készítik!

Vannak, akik édes káposztával, mások savanyúval készítik. Egyesek csak rizzsel, sokan mások gerslivel, vagy más néven árpagyönggyel főzik. A Rátkai Töltött Káposzta Fesztiválon utánajártunk, melyik a nyerő!

Megtudtuk, hogy a világ legjobb töltött káposztáját rizzsel vagy gerslivel készítik!

Mivel rátkai, ebben biztos, hogy gersli van

Fotó: Vajda János

Kelet-Európa egyik ikonikus étke, a töltött káposzta – vagy ahogy a németek ismerik, Sarma – hosszú vándorútra indult a Balkánról, mígnem megérkezett a Kárpát-medencébe, ahol minden régió a saját ízlésére formálta. A 31. Rátkai Német Nemzetiségi és Töltött Káposzta Fesztiválon ismét összegyűltek a káposztarajongók. A rendezvény már nem csak a rátkaiak ünnepe, idén is több határon túli csapat főzte a maguk verzióját. Ami biztos, hogy Rátkán a töltött káposzta gerslivel készül! Na, de ne szaladjunk ennyire előre.

töltött káposzta
Töltött káposzta gerslivel vagy rizzsel?
Fotó: Vajda János

A töltött káposzta szigorúan gerslivel készül, legalábbis Rátkán

Szigorúan gerslivel, ebben a faluban szerintem nem csinálja senki rizzsel

 – hangzott el a versenyen több csapat, sőt, még az egyik zsűritag, Balla Dávid szájából is. A legenda szerint a rátkai káposzta messzi földön híres, és ezt a hagyományt a helyiek féltve őrzik. Generációk állnak össze a verseny kedvéért, családok, barátok, közösségek.

A gyerekkor ízei visszaköszönnek

Az édesanyám itt született, a nagynéném és az öcsémék a mai napig Rátkán élnek. A nagynéném volt a szakmai vezető a csapatunkban, összeállt a család a versenyre

 – mondta a boon.hu-nak a miskolci Gál János

Hogy mi a titka? Hogy jól kell megcsinálni

 – tette hozzá nevetve.

Kapor is kerülhet ám a töltött káposztába

A főzőverseny csapatainak receptjei hasonlítanak, de mindegyikben van valami sajátos csavar. Az Emődi Kézműves Alkotó Egyesület kis kaporral, sertéshúsból, füstölt hússal és természetesen gerslivel készítette a töltött káposztát. Nem kevesebb mint 260 tölteléket sodortak össze, és már több mint tíz éve állandó résztvevői a fesztiválnak. A Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár csapata is gerslivel dolgozott, már tizenharmadik alkalommal vettek részt a főzőversenyen, és most is kiürült a kondérjuk. Külön színfoltot jelentett a Keménymag, a vasutasok vidám társasága. Mozdonyvezető, kalauz, váltókezelő egyaránt fakanalat ragadott.

Hagyományos savanyú káposztával készült, gerslis káposztát készítettünk, természetesen füstölt hússal.

A vasutasok különös fűszerezéséről pedig helyszíni riportunkban olvashat.

A tavalyi győztes szerint a titok a szeretet, na meg egy kis borjúhús

Az Üstökösök – egy rátkai baráti, családi társaság – szintén nem spórolt semmivel.

Disznóhúsból készítettük, amibe szalonnát is daráltunk. Az üst közepére beleültettünk egy hatalmas csülköt. Savanyú káposzta és kelkáposztában. Szigorúan gerslivel.

Végül megkérdeztük a tavalyi fesztivál győztesét, a Peppa Malac csapatot, hogy hogyan készítik a finomságot. 

A titka a szeretet, de egyébként borjúhúst is tettünk bele a sertés mellé, savanyú káposztába és már új édes káposztába van töltve, természetesen gerslivel.

Rátkán tehát nem kérdés, hogy rizs vagy gersli kerül a káposztába. A válasz egyértelmű, hiszen 16 csapatból 14 gerslivel készítette a töltött káposztát. Ez az az étel, amire valóban igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Ha töltött káposzta recepteket böngészne, a Mindmegette oldala kiapadhatatlan receptforrás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában