2025.05.18. 11:38
Ez a hozzávaló a legfinomabb borsodi húsleves titka
Ha valaki Északkelet-Magyarországon jár egy vasárnapi ebéd alkalmával, jó eséllyel találkozhat egy különleges, elsőre talán szokatlannak tűnő, mégis mennyei fogással. A húslevesben főtt töltelék leginkább ezen a területen elterjedt, de erre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás.
Borsodban sok család úgy tartja, hogy a húsleves töltelék vagy töltike nélkül csak félétel. Ünnepeken, vasárnapokon, lakodalmakban és nagyobb családi összejöveteleken is biztos helye van az asztalon. A töltelék szót a legtöbben a töltött káposztával, töltött paprikával vagy sült töltött csirkecombbal kapcsolják össze. A levestöltike azonban nem egy külön fogás, hanem a borsodi húsleves szerves része.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
Na de hogy került a töltelék a húslevesbe?
Történetileg ez a fogás akkor született, amikor a főtt tyúkleveshez a háziasszonyok valamilyen plusz elemet szerettek volna adni, olyat, ami kiemeli az ünnepi ízeket, de a mindennapokban is elkészíthető marad – olvasható a Hellovidék cikkében. Így született meg a töltike, amely eredetileg a tyúk hasüregébe töltve, bevarrva főtt együtt a levessel. Ez megőrizte a töltelék formáját, és átjárta azt a leves íze. A mai, modernebb változatban azonban már hőálló főzőzacskóba kerül a keverék, így egyszerűbben készíthetjük el. Vagy mégsem? Sütőzacskó ide vagy oda, Boldván és Edelény környékén leginkább folpackba tekerik a tölteléket, de van, aki sima nejlonzacskóba teszi.
Ha összeállt, leveszem róla, és így magába szívja a leves ízeit
– mondta Kocsis Pálné, Gizike, aki el sem tudja képzelni a húslevet töltelék nélkül.
A töltelék elkészítése nem bonyolult
A levestöltike bája pont az egyszerűségében rejlik, hiszen hétköznapi hozzávalók találkoznak benne, mégis varázslatos végeredményt kapunk. Egy töltelék alapreceptet mutatunk a mindmegette.hu-ról.
Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, 3 apróra vágott májat és 20 deka gombát a felaprított nagy csokor petrezselyemmel. Ételízesítővel megszórva, gyakori keverés mellett zsírjára pirítjuk. Közben a kenyeret (vagy zsemlét) vízben megáztatjuk, jól kicsavarjuk, és szétmorzsáljuk. Jól összedolgozzuk a tojással és a gombás masszával. Ha híg lenne, zsemlemorzsát is tehetünk hozzá. Ha nem elég sós, megsózzuk. Megfelelő méretű hőálló zsákba tesszük (vagy fóliába csomagoljuk), és cipóformára alakítjuk. Beletesszük a húslevesbe, és lassan megfőzzük. Ha kész, kivesszük a zsákból, és hagyjuk kihűlni. Hidegen szeleteljük. A leveshúsokkal, a zöldségekkel, a levestésztával együtt tálaljuk a húsleveshez.
Ahány ház, annyi szokás
A fenti recept egy alaprecept, de bizony a tölteléknek – mint a húslevesnek is – számtalan változata létezik. Edelény környékén nem igazán tesznek bele gombát, ahogyan Gizike elmondta a boon.hu-nak, sőt, a májhoz sem ragaszkodnak, anélkül is finom a töltelék.
Pont ez a jó benne, hogy ha van máj, teszek bele, ha nincs, kimarad. Ha nincs otthon szikkadt kenyér, nem teszek bele csak zsemlemorzsát.
Önöknél is van a húslevesben töltelék? Ha igen, akkor hogyan készítik?