2025.05.13. 17:37
Megelőzné a dió feketedését? Ezt tegye, ha idén saját dióból sütné a bejglit!
A diófák termésének feketedése az elmúlt évek egyik legnagyobb kihívásává vált. Megtanulhattuk egy új kártevő, a dióburok-fúrólégy nevét, de nem csak ez lehet a fekete dió oka. Szakértő segítségével utánajártunk, mi áll a jelenség hátterében, és mit lehet tenni ellene.

Ha most odafigyelünk, talán nem lesz fekete a diónk ősszel
Fotó: Szabó Sára
Az utóbbi években egyre többen tapasztalják, hogy a dió héja már a fán megfeketedik, idő előtt lehullik a dió, és tönkremegy a gondosan nevelt termés. A probléma a termelők mellett azokat is érinti, akiknek esetleg csak egyetlen diófa áll a kertjében. A régi vélekedés szerint diófát nem permetezünk, de úgy tűnik, ezek az idők is eljönnek, ha szeretnénk, hogy a saját diónk ne a kukában, hanem a karácsonyi bejgliben végezze.

Forrás: Shutterstock
Mitől lehet fekete a dió?
A dió feketedésének hátterében főként gombás és baktériumos fertőzések, valamint kártevők állnak. Kiemelten veszélyes két olyan baktérium, amely különösen nedves, párás időjárás esetén gyorsan terjednek, és pillanatok alatt dióburok-betegséget okoznak.
Emellett néhány éve megjelent egy új kártevő is, a dióburok-fúrólégy, melynek lárvái a dió zöld burkában fejlődnek ki, és ezzel sötét elszíneződést, rothadást és idő előtti dióhullást idéznek elő.
A jelenség mögött elsősorban gombás és baktériumos fertőzések, valamint kártevők állnak, amelyek jelentősen rontják a dió minőségét és terméshozamát
– nyilatkozta Konkoly Andrea, a Dr. Park tulajdonosa a boon.hu-nak.
Hogyan védekezhetünk a feketedés ellen?
A szakértő szerint a fertőzések és kártevők ellen többféle védekezési módszer is hatékony lehet.
- A gombás és baktériumos betegségek megelőzésére a réztartalmú permetezőszerek alkalmazása javasolt, különösen csapadékos időszakok előtt.
- A dióburok-fúrólégy ellen feromoncsapdák kihelyezése és a kémiai védekezés megfelelő időzítéssel eredményes lehet.
- Fontos továbbá a fertőzött termés és növényi maradványok eltávolítása a fák környezetéből, hogy megakadályozzuk a kórokozók és kártevők további terjedését.
A megelőzés a legjobb védekezés
A megfelelő talajkezelés, tápanyagpótlás, valamint a szakszerű metszés hozzájárulhat a fák ellenálló képességének növeléséhez. Bár a diófák feketedésével kapcsolatos kutatások még zajlanak, a helyes növényvédelmi gyakorlatok jelentősen csökkenthetik a termésveszteséget – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára Konkoly Andrea.