2025.04.19. 09:00
Fantasztikus desszert húsvétra, mutatjuk a pontos receptet!
Még nincs meg a tuti desszert húsvétra? Mutatunk egy mesés sütireceptet Farkasinszki Ildikótól.
A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak a finom desszertek sem! A mindmegette.hu elhozta a borsodi háziasszonyoknak is Farkasinszki Ildikó egyik tuti receptjét. Így készül a csokikrémes choux!

Forrás: mindmegette.hu
A csokikrémes choux desszert receptje:
Hozzávalók:
A ropogós réteghez:
6 dkg vaj
4 dkg cukor
6 dkg liszt
Az égetett tésztához:
6 dkg vaj
6 dkg tej
7 dkg liszt
12,5 dkg tojás
A csokikrémhez:
15 dkg étcsokoládé
2 db tojás
5 dkg cukor
3 ek étkezési keményítő
30 dkg tej
A fehércsoki-krémhez:
10 dkg fehér csokoládé
22 dkg habtejszín
A díszítéshez:
csokitojás
1 ek mogyoróliszt
Elkészítése:
A ropogós réteghez a puha vajat és a cukrot egy kis tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg lágy tésztát kapunk. Két szilikonos sütőpapír között 1–2 mm vastagra nyújtjuk, majd betesszük a fagyasztóba.
Az égetett tésztához a vajat, 6 dkg vizet és a tejet egy kis lábasban forrásig melegítjük. Levesszük az edényt a tűzhelyről, beleöntjük a lisztet, majd visszatesszük, és magas hőfokon keverjük, amíg a tészta egy golyóvá áll össze.
A forró tésztát áttesszük egy tálba, kissé hűlni hagyjuk, majd három részletben hozzáadjuk a tojást, miközben folyamatosan keverjük. Akkor jó, ha sűrűn folyó masszát kapunk. A tésztát sima csöves habzsákba töltjük, és 2–3 cm átmérőjű gömböket nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 4–5 cm távolságra.
A fagyasztóból kivesszük a ropogós réteget, és pogácsaszaggatóval 2–3 cm átmérőjű korongokat vágunk ki belőle. Minden tésztagömb tetejére teszünk egy korongot, majd a tepsit a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Azután 200 fokon 5 percig, majd 180 fokon további 25–30 percig sütjük. Ezután elzárjuk a sütőt, az ajtaját fakanállal kitámasztjuk, és a tepsit még 5 percig bent hagyjuk. A choux-kat rácsra tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládékrémhez az étcsokoládét mikróban vagy gőz fölött megolvasztjuk. A tojásokat egy hőálló tálban kihabosítjuk a cukorral és a keményítővel.
Egy lábasban a tejet forrásig melegítjük, majd folyamatos keverés mellett a cukros tojáshoz öntjük. Ezután az egészet visszaöntjük a lábasba, és sűrű krémmé főzzük. Hozzákanalazzuk az olvasztott csokoládét, majd egynemű krémmé keverjük.
A csokikrémet áttesszük egy tálba, szorosan lefedjük folpakkal, hogy ne bőrösödjön, majd teljesen kihűtjük. Ha kihűlt, ½ cm-es csővéggel ellátott habzsákba töltjük.
A fehércsoki-krémhez a fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk. A tejszínt forrásig melegítjük, majd a fehér csokoládéra öntjük, és egyneművé keverjük. Lefedjük folpakkal, és legalább 4 órára hűtőbe tesszük. A hűtési idő leteltével kézi robotgéppel kihabosítjuk, majd csillagcsöves habzsákba töltjük.
Recés késsel levágjuk a choux-k felső harmadát, majd a fánkokat megtöltjük a csokikrémmel. A fehércsoki-krémből fészkeket nyomunk a tetejükre, megszórjuk a mogyoróliszttel, és minden fészekbe 4–5 színes csokitojást teszünk.
Ebből a mennyiségből 14 db lesz.
Még több recept húsvétra (is) a mindmegette.hu oldalán!