Húsvéti sütireceptek

2025.04.19. 09:00

Fantasztikus desszert húsvétra, mutatjuk a pontos receptet!

Még nincs meg a tuti desszert húsvétra? Mutatunk egy mesés sütireceptet Farkasinszki Ildikótól.

A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak a finom desszertek sem! A mindmegette.hu elhozta a borsodi háziasszonyoknak is Farkasinszki Ildikó egyik tuti receptjét. Így készül a csokikrémes choux!

desszert csokikrémes choux recept Farkasinszki Ildikó
A csokikrémes choux desszert receptje Farkasinszki Ildikótól.
Forrás: mindmegette.hu

A csokikrémes choux desszert receptje:

Hozzávalók:

A ropogós réteghez:

6 dkg vaj

4 dkg cukor

6 dkg liszt

Az égetett tésztához:

6 dkg vaj

6 dkg tej

7 dkg liszt

12,5 dkg tojás

A csokikrémhez:

15 dkg étcsokoládé

2 db tojás

5 dkg cukor

3 ek étkezési keményítő

30 dkg tej

A fehércsoki-krémhez:

10 dkg fehér csokoládé

22 dkg habtejszín

A díszítéshez:

csokitojás

1 ek mogyoróliszt

Elkészítése:

A ropogós réteghez a puha vajat és a cukrot egy kis tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg lágy tésztát kapunk. Két szilikonos sütőpapír között 1–2 mm vastagra nyújtjuk, majd betesszük a fagyasztóba.

Az égetett tésztához a vajat, 6 dkg vizet és a tejet egy kis lábasban forrásig melegítjük. Levesszük az edényt a tűzhelyről, beleöntjük a lisztet, majd visszatesszük, és magas hőfokon keverjük, amíg a tészta egy golyóvá áll össze.

A forró tésztát áttesszük egy tálba, kissé hűlni hagyjuk, majd három részletben hozzáadjuk a tojást, miközben folyamatosan keverjük. Akkor jó, ha sűrűn folyó masszát kapunk. A tésztát sima csöves habzsákba töltjük, és 2–3 cm átmérőjű gömböket nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 4–5 cm távolságra.

A fagyasztóból kivesszük a ropogós réteget, és pogácsaszaggatóval 2–3 cm átmérőjű korongokat vágunk ki belőle. Minden tésztagömb tetejére teszünk egy korongot, majd a tepsit a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Azután 200 fokon 5 percig, majd 180 fokon további 25–30 percig sütjük. Ezután elzárjuk a sütőt, az ajtaját fakanállal kitámasztjuk, és a tepsit még 5 percig bent hagyjuk. A choux-kat rácsra tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokoládékrémhez az étcsokoládét mikróban vagy gőz fölött megolvasztjuk. A tojásokat egy hőálló tálban kihabosítjuk a cukorral és a keményítővel.
Egy lábasban a tejet forrásig melegítjük, majd folyamatos keverés mellett a cukros tojáshoz öntjük. Ezután az egészet visszaöntjük a lábasba, és sűrű krémmé főzzük. Hozzákanalazzuk az olvasztott csokoládét, majd egynemű krémmé keverjük.

A csokikrémet áttesszük egy tálba, szorosan lefedjük folpakkal, hogy ne bőrösödjön, majd teljesen kihűtjük. Ha kihűlt, ½ cm-es csővéggel ellátott habzsákba töltjük.

A fehércsoki-krémhez a fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk. A tejszínt forrásig melegítjük, majd a fehér csokoládéra öntjük, és egyneművé keverjük. Lefedjük folpakkal, és legalább 4 órára hűtőbe tesszük. A hűtési idő leteltével kézi robotgéppel kihabosítjuk, majd csillagcsöves habzsákba töltjük.

Recés késsel levágjuk a choux-k felső harmadát, majd a fánkokat megtöltjük a csokikrémmel. A fehércsoki-krémből fészkeket nyomunk a tetejükre, megszórjuk a mogyoróliszttel, és minden fészekbe 4–5 színes csokitojást teszünk.

Ebből a mennyiségből 14 db lesz.

Még több recept húsvétra (is) a mindmegette.hu oldalán!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában