2024.12.26. 15:30
Ünnepi lakomák: csak mértékkel, egészségesen
A karácsony sokak számára a vendégségről, a bőséges falatozásról szól. Azonban a karácsonyi vacsora is elkészíthető egészségesebb módon, ha figyelembe vesszük a dietetikus szempontjait.
A mértéktelen evés gyomorpanaszokhoz vezethet
Fotó: Getty Images
Arról kérdeztük Petrik Dorinát, az Erzsébet Fürdő dietetikusát, hogyan legyen egészségesebb a karácsonyi lakoma.
Karácsonyi vacsora: legyen benne fehérje és rostforrás
Az egészség lényegi pilléreit Petrik Dorina szerint mindenképp tekintetbe kell venni a főzés során, amikor karácsonyi fogásokat készítünk:
Mindig törekedjünk arra, hogy komplexek legyenek a fő étkezések, a szénhidrátforrások mellett szerepeljenek valamilyen jó minőségű fehérje és rostforrások is. Minimum két-háromféle zöldség szerepeljen a tányérunkon. Ha például burgonyapürét készítünk, akkor érdemes a fele mennyiséget zeller/paszternák/csicsóka pürével helyettesíteni.
Kell egy kis immunerősítés
Télen, szilveszter idején a nagy hideg alaposan megviseli a szervezetünket, ezért mindenképp jó lesz a karácsonyi falatokba valamilyen immunerősítő, amely megbirkózik a téli nehézségekkel. Másrészt olyan alkotóelem is nagyszerű a karácsonyi vacsorán, amely bővelkedik antioxidánsokban, hogy lassítsuk testünk öregedési folyamatait. Dorina szerint a karácsonyi főzés során célszerű az immunerősítő, színanyagokban és antioxidáns vegyületekben gazdag idénygyümölcsök és zöldségek beiktatása az ünnepi étkezésekbe. Ilyen a birsalma, az édesburgonya, a sütőtök, a cékla, a kelbimbó és a lila káposzta is. Fehérjeforrásként javasolt a halak választása, mert a magas Omega-3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
Karácsonyi vacsora: gondoljunk az emésztésünkre is
Dorina szerint ez is egy kiemelt szempont lehet a vacsora készítésekor.
A főétkezések mellé fogyasztott savanyúságok, fermentált zöldségek támogatják az emésztést, és pozitívan hatnak a vércukorszint alakulására. A bő olajban sült ételek (pl: rántott húsok) magas zsírtartalmuk miatt nehezen emészthetőek, ezeknek a fogyasztását érdemes mellőzni az ünnepi asztalnál
- mondta a dietetikus.
Érdemes minél tovább rágnunk az ételt, mert ezzel jelentősen meg tudjuk könnyíteni az emésztés folyamatát. A desszertet és az alkoholos italokat a dietetikus szerint mindig csak a főétkezés után fogyasszuk el, így kevésbé fogják megemelni a vércukor és az inzulinszintet. Egy bőséges étkezés utáni 30 perces séta segít a vércukorszint optimalizálásában, csökkenti az étkezés utáni álmosságot és az esetlegesen jelentkező emésztőrendszeri diszkomfortot. Korábban írtunk már arról, mennyit költenek a magyarok a karácsonyi vacsora finomságára. Itt pedig láthatjuk, mik a legjobb kímélő karácsonyi fogások.