2024.12.16. 14:00
Imádni és utálni is lehet. Mutatjuk mi az
A kocsonyát szinte mindenki készíti, de ahogy a mondás tartja „ahány ház, annyi szokás”. A remegős kocsonya rajongó tábora nagy, de körülbelül ugyanennyiek vannak azok, akik szinte rá sem bírnak nézni.
Kocsonya kóstolása közben.
A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel, amely sajátos „kocsonyás” állagát a megdermedt, zselatint tartalmazó levének köszönheti.
Kocsonya: zöldséggel vagy anélkül
Menyhárt Attiláné egész családjának készíti a kocsonyát, nem csak az ünnepek alatt, hanem a téli időszakban bármikor. Egy jó nagy adagot megfőz, disznóhúsból főzi majd jénai tálakba teszi és elviszi a rokonoknak.
„A férjem külön készíti csak magának, mert ő szereti a fület és a farkát. Én teszek bele a húson kívül sót, borsot, sárgarépát, petrezselymet és fokhagymát is. A tejére ha elkészült ízesítésképpen szórunk esetleg egy kis csípős paprikát is.” - teszi hozzá Marika. Azt is hangsúlyozza azonban, hogy az unokái rá se bírnak nézni, a lánya pedig csak a levét eszi.
Kocsis Viktória nem főzi a kocsonyát, ellenben nagyon szívesen fogyasztja. Szerencsésnek érzi magát hiszen a nagymamája készíti igazi házi ízekkel: füstölt és sima disznóhúst rak bele illetve fület, körmöt és bőrt. Az ételek esztétikumára is nagy hangsúlyt fektet, ezért pakol bele teljes főt tojást, zöldségeket és a tálalásnál egy kis piros paprikával is megszórják a tetejét. Az elkészült étel így nem csak nagyon finom, hanem a szemnek is kedvez. A családjukban az a szokás, hogy az ételt kenyér nélkül fogyasztják.
Az esztétikum is számít
Kiss Béláné kérdésünkre elmondja, hogy alapvetően is imádja a húslevest. Kocsonyát is nagyon szívesen készít de szigorúan csak citromlével fogyasztja és fehér kenyérrel eszi. A véleménye szerint a jó kocsonya titka a minőségi alapanyagok. Raknak bele kétféle húst disznót és marhát is és rengeteg zöldséget. Majd jól megízesítik rengeteg fokhagymával, borssal, petrezselyemmel, sima hagymával.
„Lassú tűzön főzöm és utána gyönyörűen kiporciózom tányérokba, arra is odafigyelve, hogy esztétikus legyen. Majd hűvösre teszem, hogy megdermedjen.” - mondja Krisztina.
Rá sem bír nézni
Váradi Gergely nem tartozik az étel rajongói közé olyannyira, hogy még meg sem kóstolta.
„ Az oka, hogy nem jutottam el még a kóstolásig se, hogy nem szeretem a hideg levest, márpedig ha jól tudom ez egy megdermedt leves, ráadásul az egyik összetevője a csülök, amit szintén nem eszek meg. Az íze talán nem lenne vészes, de maga az állaga szörnyű még a szememnek is, nem tudnám rávenni magam hogy megkóstoljam. Nem mondom ki mire emlékeztet engem, de nem egy finom ebédre. Viszont én nagyon finnyás vagyok, sok étellel vagyok így, úgyhogy ne kövessék a példámat.” - vélekedik a fiatalember.