boon.hu video

2024.11.21. 10:00

Őszi gyümölcsök és zöldségek: ezek felpörgetik az egészséget

Itt az igazi ősz, és már egyre jobban közeledünk a télhez. Szerencsére a nagy hidegben is vannak olyan szezonális őszi gyümölcsök, amelyek hozzájárulnak az egészségünkhöz. Ilyen a vitaminokban bővelkedő alma, a szuperélelmiszerként emlegetett körte, az étkezésben fontos szerepet játszó sütőtök és az édesburgonya.

A tea a főzet sokat segít a szervezetünkön télen

Fotó: Guido Mieth

Az őszi gyümölcsök sokat segítenek az egészségünk megőrzésében.

őszi gyümölcsök, őszi gyümölcs, szuperélelmiszer, egészséges őszi gyümölcsök
Petrik Dorina szerint az őszi gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért
Fotó: erzsebetfurdo.hu

Miért érdemes csipkebogyóteát inni? Mi a legtökösebb megoldás az őszi egészség javítására? Melyik zöldség kap kulcsszerepet a rák megelőzésében?

Petrik Dorina, a Miskolcon lévő Erzsébet Fürdő dietetikusa válaszolt kérdéseinkre.

Őszi gyümölcsök: főszerepben az alma és a körte 

Az alma egy valóságos vitaminbomba, az ősz egyik legnépszerűbb gyümölcse. Az almában megtalálható mikrotápanyagok között szerepel a C-vitamin, a B-vitaminok, a foszfor, a kalcium, a kálium és a cink. 

Magas pektintartalommal (vízben oldódó rosttartalommal) rendelkezik, ami támogatja az emésztést, a bélflórát, valamint segít a koleszterinszint csökkentésében. Az alma népszerűségéhez hozzájárul, hogy egész évben könnyen fellelhető gyümölcs, aminek számos fajtájával találkozhatunk

- mutatta be az alma egészségügyi előnyeit Petrik Dorina. 

Az alma mellett jóval kevesebbet beszélünk a körtéről, mivel kihagyhatatlan tétel az őszi gyümölcsök között. A körte nemcsak szuperélelmiszer, hanem egyben az emésztőrendszerünk őre is. A dietetikus szerint a körte viszonylag magas rosttartalommal rendelkezik (100 g-ban kb. 6,2 g rost van), így gyakori fogyasztása támogatja az egészséges bélműködést és megakadályozhatja a székrekedés kialakulását. Korábban itt írtunk a szuperélelmiszerekről. Itt pedig az öt legjobb őszi szuperélelmiszerről olvashatunk

Egy tökös megoldás őszre

A sütőtök egyszerűen kihagyhatatlan, amint hidegre fordul az idő, ezért Petrik Dorina szerint érdemes felvenni az étrendünkbe:

A sütőtök béta-karotinban gazdag, ami a narancssárga színéért is felelős. A béta-karotin egy antioxidáns vegyület, ami támogatja a látásunk, a bőrünk egészségét, emellett szerepet játszik a szabadgyökök elleni védekezésben.

Másrészt az édesburgonya íze nagyon emlékeztet a sütőtökre. Egészségesebbé teszi az őszi hétköznapokat, mert az édesburgonyában számos vitamin, ásványi anyag és antioxidáns vegyület megtalálható. Ilyen a C-vitamin, a magnézium, a kálium, a mangán, illetve a béta-karotin. Köretként, krémlevesként, főzelékként, töltött/rakott ételként, vagy akár vékony szeletekre vágva, pirítós sütőben megsütve kenyér helyett fogyasztva is beiktathatjuk az étrendünkbe- hívta fel a figyelmünket a dietetikus. 

Szőlő: ezért az ősz koronázatlan királynője

A szőlő fontos szereplő az őszi gyümölcsök seregszemléjében. 

„A szőlő a foszfor és a magnézium mellett kalciumban, illetve káliumban is bővelkedik. Ezek az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a csontok, a fogak felépítéséhez, valamint az idegrendszer és a különböző anyagcsere folyamatok megfelelő működéséhez” – beszélt a szőlő kitüntetett szerepéről Petrik Dorina. 

A szőlőfajták közül a dietetikus szerint a vörös szőlőt mindenképp érdemes kiemelni, mivel nagy mennyiségben tartalmaz rezveratrolt. A rezveratrol egy erős antioxidáns hatással bíró bioaktív vegyület, amely szerepet játszik az érrendszerünk egészségében és lassítja a bőröregedés folyamatát.

Igyunk csipkebogyóteát és együnk diót!

A csipkebogyó kiemelkedő C-vitamin tartalommal rendelkezik, 100 gramm friss csipkebogyó kb. 400 milligramm C-vitamint tartalmaz. 

„A C-vitamin fontos a kollagén képződésben. Vízben oldódó, hőre lebomló vitamin, így nem javasolt forró vízzel teának elkészítve fogyasztani, mert jelentősen csökken a csipkebogyó jótékony C-vitamin tartalma

- mutatott rá a csipkebogyó fontosságára az Erzsébet Fürdő dietetikusa. 

A dió az Omega-3 zsírsavak és az antioxidánsok egyik őszi kincsestára. Petrik Dorina hangsúlyozta a dió élettanilag jótékony szerepét: 

„Az olajas magvak közül a dió rendelkezik az egyik legmagasabb alfa-linolénsav tartalommal, amiből a szervezet képes EPA és DHA zsírsavakat (Omega-3 zsírsavakat) előállítani. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak és pozitívan befolyásolják a szív- és érrendszerünk egészségét.”

Kelbimbó és szilva: az őszi egészség két motorja

Az egészséges őszi gyümölcsök terén a szilva az ősz egyik slágergyümölcse. A magas rosttartalmú szilva nagy káliumtartalmának köszönhetően pozitív hatással bír a vérnyomás alakulására. Az antioxidáns vegyületek közül a szilva bővelkedik flavonoidokban, antocianinokban és kvercetinben. Mivel 100 g gyümölcs kb. 5,7 g élelmi rostot tartalmaz, így székrekedés fennállásakor az egyik legjobb választás lehet a szilva/aszalt szilva gyakori beiktatása.

A kelbimbó fogyasztása szerepet játszhat a rák megelőzésében. 

„A kelbimbó a keresztesvirágú zöldségek családjába tartozik. Indol-3-karbinol vegyületekben gazdag, amik segítenek a különböző toxinok és a xeno-ösztrogének semlegesítésében, így szerepet kaphat bizonyos rosszindulatú daganatok (pl: melldaganat, petefészek daganat) megelőzésében”- mondta Petrik Dorina. 

A padlizsán jótékony hatással van a szívre. Magas antocianin színanyag tartalmának köszönhetően pozitív hatással van a szív-és érrendszer egészségére.

A cékla és a füge titkai

A cékla az ősz egyik nagy energiaforrása, kiemelkedő mikro tápanyag, magas kálium, magnézium, folsav és flavonoid tartalommal bír.

Másrészt az őszi gyümölcsök között ott van még a füge, amit egyesek természetes, mások aszalt állapotban fogyasztanak. Nagy kérdés: melyik az egészségesebb?

„A füge nagy mennyiségű rosttartalma miatt segítséget jelenthet a székrekedés megelőzésében. Egyszerű cukrokban gazdag gyümölcs, ezért frissen fogyasztva előnyösebb, mint aszalt állapotban” – válaszolt kérdésünkre az Erzsébet Fürdő dietetikusa. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 



 



 



 



 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában