2024.07.05. 11:30
Visszatér a kánikula: Mit együnk és igyunk a nagy melegben? - képekkel
A nyáron már jóval 30 fok fölé merészkedett a hőmérséklet, ami komoly megterhelést jelent az emberi szervezet számára. Újra kánikulai időszak előtt állunk. Hogyan lehet átvészelni a sivatagi meleget?

A folyadékpótlás kulcskérdés a kánikulában
Fotó: Getty Images
Petrik Dorinát, a miskolci Erzsébet Fürdő dietetikusát kérdeztük arról, miért érdemes nyáron minél több folyadékot inni, és mit érdemes enni az embertelen hőségben.
Kevesebb zsíros étel, több víz
Nap mint nap tapasztaljuk, hogy jobban izzadunk. A nagy melegben nem is esnek olyan jól a nehezebb ételek. Ezek fogyasztását a dietetikus szerint érdemes kerülni ebben a hőségben.

Fotó: olvasó
Nyáron a testünk jóval több vizet és ásványi anyagot veszít a fokozott verejtékezés miatt. Ezért fontos, hogy ebben a kánikulában minél több vizet igyunk.
– emelte ki a folyadékfogyasztás jelenetőségét a dietetikus. – „A nagyon magas kinti hőmérséklet plusz terhet ró a szervezet működésére. Ilyenkor a zsíros, magyaros ételek fogyasztása helyett érdemes a könnyen emészthető alapanyagokat és ételkészítési eljárásokat előnyben részesíteni. Ezért ilyenkor együnk könnyebb ételeket, és a szokásosnál egy kicsivel kevesebbet.”
A koncentrációt segítik a vitaminok és az egészséges falatok
Petrik Dorina kiemelte: különösen ügyelni kell arra, hogy a szervezetben ne alakuljon ki a nagy melegben dehidratáltság. Ha nem iszunk elegendő mennyiségű vizet, a bevitt és a veszített folyadék mennyisége nem lesz egyensúlyban. Ilyenkor gyakran jelentkezik fejfájás, dekoncentráltság, fokozott fáradtság, és ezek negatív hatással lehetnek a vezetési képességünkre és a munkavégzésünkre is.
A nyár legizzasztóbb napjain is a volán mögé ül az ember és elmegy a munkahelyére, még 38 fokban is. Azonban vannak olyan vitaminok és gyümölcsök, zöldségek, amelyek segítenek a forróságban a koncentráció erősítésében. A B-vitaminok és a különböző ásványi anyagok jótékonyan befolyásolják a koncentrációs készségünket.
Nyáron a lédús, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag gyümölcsök és zöldségek – a bogyós gyümölcsök, a különböző barackfélék, a görögdinnye, a salátafélék, a tökfélék – gyakori fogyasztásával segíthetjük a megfelelő agyi működésünket is.
Szezonális zöldség és gyümölcs legyen a nyári étrendünkben
A táplálkozás szempontjából szintén szerencsés, ha a nyár legmelegebb napjain több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.
Mert magas víztartalommal bírnak, ezáltal a támogatják a hidratáltságunkat, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett.
– tette hozzá a dietetikus. – „A legmagasabb víztartalommal rendelkező idény szerinti nyersanyagok közé tartozik például a görögdinnye, a nektarin, az őszibarack, a paradicsom, az uborka és a cukkini.”

Fotó: Kseniya Ovchinnikova
A zöldségek és a gyümölcsök egy másik vonatkozásban is jótékony hatással vannak a nyár „túlélésére”. A bennük lévő karotinoid és likopin vegyületek segítségünkre lehetnek a napégés megakadályozásában.
Óriási segítséget jelentenek a kánikula átvészelésében a a szezonális falatok, mint a cukkini, a padlizsán, a patiszon, a sóska, a spenót, a sütőtök. A nyáron termő, idényzöldségek kiemelkedő víztartalommal, vitamin és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, támogatják a szervezet anyagcsere folyamatait.
Folyadék, árnyék, kímélő üzemmód segít a kánikulában
Fotók: Bujdos TiborKánikula
Fotók: Bujdos TiborIsmét jön a kánikula
Az üdítőket és az alkoholt érdemes kerülni a nagy forróságban
Petrik Dorina szerint a cukros üdítőitalok nem jelentenek megoldást a szomjúság oltására, mert ehelyett vizet vonnak el a szervezettől. Ugyanez a probléma az alkoholos, illetve a koffein tartalmú italok fogyasztásakor is: fokozzák a szervezet dehidratációját, ezért nagy melegben jobb ezeket az italokat mellőzni.