Gyász

2024.06.12. 12:56

Elhunyt a miskolci belváros ikonikus alakja

A miskolci sétálóutca hangulatának elengedhetetlen része volt évek óta a citeraszó. Kedden a közösségi médiában pillanatok alatt terjedt el a hír, hogy János bácsit, az idős citerást nem hallhatjuk többé zenélni.

Boon.hu

Így emlékeznek János bácsira a miskolci belvárosban

Fotó: Mogyorsói Zsolt Pipó

Lehetett fagy vagy forróság, az idős muzsikus – akit mindenki János bácsiként ismert – évek óta ugyanazon a helyen játszott, egy belvárosi pékség előtt. A pékség munkatársai kedden egy koszorút és egy őt ábrázoló fotót helyeztek el az asztalán, jelezve, hogy nem játszik többé. Ezután János bácsi halálhíre futótűzként terjedt a miskolciak körében. A legnagyobb közösségi oldal hozzászólásaiból kiderült, hogy emberek százainak okozott boldog perceket nemcsak a zenéjével, hanem kedves szavaival is:

Sokan írtak róla 

Mindig volt hozzám egy kedves szava és mosolya.

Jó volt hallgatni ha arra sétáltunk, hangulata volt a citeraszónak. A kislányom innen ismerte meg a hangszert.

A város egy ikonikus alakja távozott személyében.

Legelső alkalommal amikor igyekeztem támogatni a muzsikája közben, és kezet ráztunk, hirtelen megpuszilta a kezem, és elsírta magát örömében. Én ezt sosem felejtem el... ledöbbentem, elszégyelltem magam, életem legmeghatóbb és egyben legmegrázóbb élménye marad, hiszen ki vagyok én, hogy ilyet érdemeljek egy tőlem 2x idősebb sokat látott embertől?! Mondtam neki, hogy én egy senki vagyok a bácsihoz képest, sem korban sem tapasztalatban nem vagyunk egyenrangúak, de csak hajtogatta, hogy ő akkor is így tudja meghálálni azt, amit átadtam neki. Mesélt a katona éveiről, és hogy akkoriban az igazán téli fagyhidegek kínjait is ki kellett állnia szolgálat közben, de kibírta, ez volt a dolga!

Eltűnőben egy generáció

Mi, akik még ismerhettük, emlékeinkben, szívünkben megőrizzük, mi, akik utoljára még láttuk, hallottuk, és azt gondoltuk, természetes, hogy Ő van. Hogy minden nap ott ül és játszik, és ez holnap, meg a jövő héten is így lesz, meg azután is... Része volt a mindennapoknak, a belvárosiak életének. Nagyon fog hiányozni... azt hiszem a hely, ahol ült, az már mindig az övé marad. Nekem biztosan. Ahányszor csak odanézek, én már csak őt fogom ott látni magam előtt. Megjegyzem az utolsók vagyunk, akik még gyönyörködhetünk néhány Jani bácsihoz hasonló emberben; az ő generációja, értékes jelenléte eltűnőben van…” – olvasható egy másik hozzászólásban.

Megemlékeznének róla

A citeraszó eltűnik a miskolci belvárosból, de János bácsi emléke nem, hiszen már most felvetették néhányan, hogy érdemeinek megfelelően maradandó dologgal lehetne megőrizni az emlékét:

„Megérdemelne egy kis emléktáblát, a belvároshoz tartozott a citeraszó.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában