boon.hu video

2023.09.29. 21:49

Eredeti görög muzsika volt a táncházban (fotókkal, videóval)

Havonta rendezik meg a görög táncházat Miskolcon, most a városháza dísztermében.

Fotó: Bujdos Tibor

Sarantis Mantzourakis buzukiművész zenélt a szeptemberi eseményen, ahol most is jó hangulat volt. 

„Sokan vonzódnak a görög zenéhez, a táncházmozgalom 1972 óta pedig töretlenül teret hódít. Akik nagyon szeretik ezt a fajta zenét, szívesen eljönnek, és örömmel táncolnak minden táncházunkban. Miskolcon általában én lépek fel, nemzeti ünnepeinken azonban másokkal együtt szoktam színpadra állni. Mi, görögök nemzetiségként tartjuk a kultúránkat hazánkban, vagyis Magyarországon, bemutatjuk bárkinek görög értékeinket, zenénket, táncunkat, de akár nyelvünket is. Sok vegyes házasság van, továbbá olyan kapcsolatok, amik összehozzák a két nemzetet. Nagyszüleim és egyéb rokonaim Miskolcon élnek, ahol gyerekkoromban nagyon sokat voltam a görög közösségben" – mondta a Váci Görög Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, akinek, úgy fogalmazott, elgörögösödött magyar felesége van, és aki, mint mondta, sűrűn jár haza, Görögországba.

Görögök Miskolcon

Miskolc Megyei Jogú Város Görög Nemzetiségi Önkormányzata jelenleg 125 tagot tart nyilván. Eredetük a 18. századra nyúlik vissza, amikor is sok görög kereskedő telepedett le Miskolcon. A lakóházak közül több még ma is áll. Volt, hogy Miskolcot görög kereskedők városának tekintették. Nemzetiségi önkormányzatuk számtalan programot szervez, például havonta a táncházat is, amit tartottak már a Helynekemben, az Inkubátorházban Diósgyőrben, most pedig a városházán, aminek nagyon örülnek, mert nagy hely áll rendelkezésükre a körtáncok gyakorlásához.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában