boon.hu video

2023.08.19. 21:55

A veteránoké volt a terep az edelényi városnapokon (fotók, videók)

Látványos felvonulással robbant be idén is az Edelényi Napok a köztudatba.

Detzky Anna

Fotó: Bujdos Tibor

Mazsorett-műsor alapozta meg a buli hangulatot az Edelényi Napokon, 2023. augusztus 19-én, szombat délután, a Művelődési Központ előtti téren, ahol már készültek felvonulásukra a veterán autósok és motorosok. Miközben a városban tettek egy nagyobb kört, az AkuPUNKtúra zenekar elkezdett hangolni a koncertjére. Szerkesztőségünk tagjait pedig klasszikus csavaros vanília fagylalttal kínálták a szervezők.

Neves zenei előadók

- Az Edelényi Napok hagyományosan két napos rendezvény, ami a nyári eseménysorozat csúcspontja a városban. Folyamatosan szórakoztató programok várják ilyenkor az érdeklődőket – nyilatkozta szerkesztőségünknek Kércsi Tibor szervező, az edelényi Hadobás Pál Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely igazgatója.

- Ezt megelőzően már a Edelényi Zenei Estéken hangolódhattak a városlakók a kirobbanó hangulatra. Elsőként Cserháti Zsuzsa emlékműsoron nosztalgiázhatott a közönség. Ezt követően tradicionális zsidó zenét játszott a Dávid Klezmer Quintett. Majd a Zenegépből és az Áll-A-Tok zenekarból ismert Bányai Kriszta és barátai fantasztikus akusztikus rock koncertet adtak. Pénteken pedig a nemzetközi szinten elismert Mátyus Gabriella orgonaművész csodálatos koncertjének dallamai varázsolták el a Belvárosi Református Templom hallgatóságát. Edelényben a közönség nagyon fogékony mindenre, bármit rendezünk telt ház van. Most sem alakult ez másképpen.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Oldtimerekkel a városban

Először vonták egybe a Veterán Autók és Motorok Találkozóját az Edelényi Napokkal.

- Korábban külön rendeztük meg az oldtimer találkozót, de idén úgy döntöttünk, hogy a város napok részévé tesszük, ami lényegében ezzel indult. A veterán autók nagyobb részt a Borsod-megyei Veterán Jármű Klub Egyesület szervezésével gyűltek össze, de jöttek egyénileg is kocsik és motorok, amelyekkel megtelt a tér. A legidősebb autó a Škoda Octavia első szériájának darabja volt. Nagyon szép felvonuláson vagyunk túl, amely elment egészen az Egres városrészig, ahol megfordult és átvonult Finke városrészre, végül a Borsodi úton fordult vissza idáig. Közben pedig a szendrői Százszorszép Mazsorett Csoport adott műsort. A gyerekeknek arcfestéssel, csillámtetoválással és óriáscsúszdával készültünk és van fagyi, jégkása, kürtőskalács és lángos is. Amellett, hogy egyénileg is meg lehet nézni és be lehet ülni a járművekbe, elindultak a szabadtéri programok a Művelődési Központ melletti színpadon. Egy most népszerű, fiatalos együttes, az AkuPUNKtúra nyitotta a sort. Utána pedig egy első lemezes rap-tehetség, Richey zenélt. Mindkét fellépőt Füzesi Szabina zenetanár, dalszerző és menedzser vette a szárnyai alá Miskolcon. Harmadikként a tapasztalt zenészekből álló Európa Band koncertezett. Ma délután fellépett még a Kabinet Rt., este pedig a hip-hop stílusú Children of Distance fiatal tagjai álltak színpadra – sorolta a szervező.

Kenyéráldás a templomban

A holnapi koncertek előtt, délelőtt a nemzeti ünnep kapcsán rendezett városi ünnepségé lesz a főszerep.

- Augusztus 20-án, vasárnap, államalapító Szent István király napja alkalmából, 11-től lesz az új kenyér megáldása, megszentelése az edelényi római katolikus Jézus Szíve Templomban. Ott Molnár Oszkár polgármester úr is mond ünnepi gondolatokat. Délután negyed négytől folytatódnak a szórakoztató műsorok Várhegyi Gábor és Donka Nikolett duettjével. Retro party-t csinál a fővárosi Csillag Musical Társulat és csángó táncházat is tartunk. Talán az egyik legismertebb előadója a holnapi estének 19 órától Peter Shrámek, aki a Zámbó Jimmy-film miatt nagyon népszerű. 20 órától pedig Delhusa Gjon fog koncertet adni, amelybe néhány dal erejéig bevonja Shrámeket is, akinek több számot írt. Bízom benne, hogy az időjárás is kedvez majd a programoknak. Mindeközben már szerveződik Edelény másik nagyszabású rendezvénye, a Császtai Búcsú, amely szeptember 2-án a Császta-szőlőhegyen lesz – ismertette az edelényi művelődési központ igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában