Kirándulás

2023.04.13. 13:30

Itt a tavaszi gombaszezon

Tele van az erdő kucsmagombával, sokféle ételt készíthetünk belőle.

Olvasónk arról számolt be, hogy rengeteg cseh kucsmagombát talált a Bükkben. Pörköltnek készítette el, de készített gombaszószt is -mártást is. Felhívta a figyelmet, nemcsak ősszel lehet gombát találni az erdőkön-mezőkön, hanem ilyenkor, tavasszal is. Úgyhogy érdemes kosarat is vinni a kiránduláshoz. 

A kucsmagombák tavasszal nőnek, egészen márciustól júniusig. Több ehető faját ismerjük. A legnépszerűbb itthon és Nyugat-Európában az ízletes kucsmagomba és a cseh kucsmagomba. Ritkábban találhatunk fattyú kucsmagombát, pusztai kucsmagombát, illetve hegyes kucsmagombát. Süvegének felülete erősen ráncos, nem mondható „kalapnak” inkább egy kucsmára hasonlít, innen a neve is. 

Egyik legismertebb és legkeresettebb gombafajtánk a mezei szegfűgomba. Az egész országban jelen van, szinte minden erdőben szedhetünk belőle. Jellegzetes illata van, és ritkán álló, halványbarna lemezei vannak. A kisgombáknak még púposodó a kalapja, az öregebb gombáknál, viszont a kalap olyan, mintha ki lenne fordítva, mintha a kalapbúbja be lenne nyomva. A mezei szegfűgombánál óvatosnak kell lenni, mert hozzá nem értőként könnyen közé keverhetünk mérgező fajtákat is, így érdemes bevizsgáltatni. Leginkább a kerti susulykára és a parlagi tölcsérgombára hasonlít.

Tövisalja, csiperke

Kora tavasszal találkozhatunk a tövisaljagombával is. Leginkább gyümölcsösökben, szilvafák, kökény- és galagonyabokrok közelében, kertben és bokros legelőkön találhatunk rá. Áprilistól egészen május végéig nagyszámban nőnek, azonban sokszor ősszel is újra előbújik. Május után már ne szedjük, mert mérges hasonmásai ilyenkor bújnak elő. Feltűnően hasonlít rá a nagy döggomba, a szürke döggomba, és a kerti susulyka.

Májusban bújik elő az erdőszéli csiperke. Lelőhelye a lomb- és fenyőerdők széle, de az akácoserdőinkben ez a leggyakrabban előforduló gombafajta. Jellegzetes ánizsszagú és megsárguló húsa van, illetve, ha nyomás éri, kívülről is besárgul a nyomott helyen. Az erdőszéli csiperke is sok gombához hasonlít, leginkább a mérges fehér gyilkos galócával téveszthető össze.

Ízletes gomba a májusi pereszke is. Európában honos, erdőszéleken, tisztásokon, réteken élő, ehető gombafaj.

A májusi pereszke kalapja 4-15 cm széles, fiatalon félgömb alakú, majd domborúan, idősen laposan, esetleg szabálytalanul kiterül. Színe fehéres, krémszínű, sárgásfehér, világosokkeres, szürkésokkeres.  Húsa igen vastag, vastagabb, mint a lemezek magassága.  Illata  kellemesen fűszeres-lisztes, néha gyümölcsre is emlékeztet.

Fontos szabály, hogy csak olyan gombát gyűjtsünk, amit biztosan ismerünk!  Ha ismeretlen gombát látunk, inkább ne szedjük le, hagyjuk ott, de ne tapossuk el, hiszen az élővilág része. A legbiztosabb módja, hogy megóvjuk magunkat a mérgezéstől, ha gombászás után bevizsgáltatjuk a gombát egy szakemberrel!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában