Siker

2023.03.11. 14:30

Országos versenyen az encsi kreatív lánycsapat

Az encsi diákok a harmadik legjobb eredménnyel jutottak be a döntőbe.

ÉM

Helytálltak a fináléban a Gesztenyék

A XIII. Lázár Ervin Országos Anyanyelvi Verseny döntőjén mérette meg magát az Encsi Váci Mihály Gimnázium Gesztenyék nevű csapata, azaz Bőcsi Dorina, Lukács Virág és Urbán Andrea 12. a osztályos diákok. 

Összesen 38 csapat indult, és csak a 10 legjobb kapott meghívást a végső küzdelemre, melyet a szekszárdi Garay János Gimnáziumban rendeztek. A csapat egyik felkészítő tanára Zsák Anikó volt, aki elmondta, az első forduló feladatai mindig valamilyen kreatív alkotó munkára késztetik a versenyzőket. Most a Petőfi-évfordulóhoz kapcsolódva a csapat tagjai szövegtárgyat készítettek a költő szabadon választott verséhez. A szövegtárgy egy kézbe vehető, konkrét irodalmi mű ihlette újabb műalkotás. A diákok alkotása Petőfi Sándor Világosságot! című költeményét idézte fel. A vers a benne felvetett kérdések aktualitása miatt ragadta meg a vácis „alkotók” figyelmét. A költemény befejező részét térbeli alkotásként jelenítették meg vegyes technikát (gipszöntvény, papírmasé, montázs, szófelhő) használva. 

A szövegtárgy készítése mellett másik feladat is várt a versenyzőkre, példákat kellett gyűjteniük a retorikai alakzatokra Petőfi verseiből. A megoldást online kellett eljuttatniuk a szekszárdi gimnáziumba, ahol a zsűri maximum 300 ponttal jutalmazta munkájukat. 

Januárban érkezett meg a hír, hogy a vácisok Gesztenyék nevű csapata 290 ponttal, azaz a harmadik legjobb eredménnyel kapott meghívást a március 3-án megrendezendő végső fordulóba a tíz legjobb csapat közé. 

Hősiesen küzdöttek 

Ezután megkezdődött a felkészülés a döntőre. A diákok számos tanulmányi kötelezettségük mellett, mint például felkészülés az érettségire, lelkesen olvasták Petőfi verseit, a róla szóló szakirodalmat, elmélyültek az életút megismerésében. Az irodalomtörténeti ismeretek megszerzésében Varga József tanár úr volt segítségükre. Mindemellett írtak irodalmi blogot, képzeletbeli levelet, megszólaltak Petőfi életének fontos szereplőiként, értelmezték a verseit Zsák Anikó magyartanár útmutatásával. 

– A „Gesztenyék” március 3-án hajnali 5 órakor indultak Szekszárdra Kerekes Norbert tanár úr vezetésével, az autó csomagtartójában a szövegtárggyal, a fejükben rengeteg ismerettel és nem kevés izgalommal. A verseny feladatai próbára tették tudásukat, kreativitásukat, koncentrációs képességüket és kitartásukat. A délutáni eredményhirdetésen átvehették a kilencedik helyet jelentő oklevelet. Tanáraik, családtagjaik és diáktársaik is nagyon büszkék a kreatív lánycsapatra – fogalmazott Zsák Anikó. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában