Ásványkiállítás

2023.03.12. 17:00

Mesés világba csöppentünk a miskolci ásványfesztiválon - képriport

Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiváljára látogattunk el, amelyet két napon át a Miskolci Egyetemen tartottak.

BNR

Az ásványfesztiválon mindenki talált magának kincset.

Fotó: BNR

Az ásványfesztivál első napjáról részletesen beszámoltunk szombati riportunkban a Boon.hu oldalán.

A második napon gyerekszemmel látogattunk ki az ásványfesztiválra. Ugyanis sok színes és érdekes programmal várták a szervezők a kicsiket. A felfedezést az ásványfesztivál földtudományi játszóházában kezdtük, ahol megismerkedhettünk az év ásványával, az antimonittel és az év ősmaradványával, a borostyánnal közelebbről. A gyerkőcöket színezőkkel, kirakóval és érdekes kövületekkel, ásványokkal várták, melyeket a kezükbe vehettek, megtapinthattak. Egy dínólábnyomot is láthattunk!

Ásványfesztivál Miskolc
A földtudományi játszóházban
Az év ősmaradványa: a borostyán
Az év ásványa: az antimonit
Dínólábnyom

A Miskolci Egyetem főépülete zsúfolásig megtelt vasárnap délelőtt is, akárcsak az első napon. Több mint 100 kiállító várta az érdeklődőket. Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiválján két nap alatt több ezren fordultak meg. Tematikus kiállítások és tudományos, népszerűsítő előadások várták az ide látogatókat. A gyerekeket leginkább az interaktív programok kötötték le, mint a homokozó, ahol kis kezeikkel formálhatták a domborzatot, a mikroszkópon keresztül az ásványok apró részleteit is megcsodálhatták, térképen megkereshették Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye és környéke legfontosabb forrásait, barlangjait.

Doborzatalakítás apró kezek által.
A mikroszkóp apró részleteket is megmutat
Így kerül a felszínre az olaj
Kitalálod, melyik hova való?

A kiállítóteremben rengeteg ásvány és azokból készült dísztárgyak, ékszerek várták az érdeklődőket: a lányok találtak maguknak karkötőt, medált, színes ásványokat, de voltak faragott állatok, cápafogak, élet- és szerencsefák. A kíváncsibbak kipróbálhatták az aranymosást is.

Megtelt az egyetem aulája.
 
A lányoknak igazi kincsesbánya volt az ásványfesztivál.
Ásványok minden színben, formában és méretben.
Cápafog kövületek.
Életfa/szerencsefa
Igazi különlegességeket is találtunk.
Aranymosás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában