Különleges szenvedély

2023.03.01. 10:00

Érdekesen néznek rájuk az utcán

A Lerch-EgZooval az állatokkal való találkozás során már sokan leküzdötték fóbiájukat.

MI

Lerch Zsolt nagy barátja az egzotikus állatoknak

Forrás: Lerch-EgZoo

Lerch Zsolt egykori válogatott súlyemelő és ­Lerchné Vidó Cintia egzotikus állatokkal foglalkozik miskolci otthonában. 

– Az egzotikus állatok iránti érdeklődésem már akkor elkezdődött, amikor 5-6 évesen nagypapám garázsában a hatalmas keresztespókokat etettem – kezdte Lerch Zsolt. – Ezt követően minden egyes állatkerti látogatás csak olaj volt a tűzre... Az első madárpókom 15 éves koromban került hozzám, mikor „megmentettem”, ugyanis előző gazdája szabadjára szerette volna engedni, ahol a szélsőséges időjárás miatt elpusztult volna. Itt indult minden. Mivel rendszeresen sportoltam, nem volt időm és lehetőségem több egzotikus állatot tartani a sok-sok edzőtábor és utazás miatt. Ahogyan teltek az évek, megismertem a feleségemet, és sikerült „kiteljesedni”, mivel ő is ugyanúgy rajong az állatokért, mint én. Így tökéletesen kiegészítjük egymást, hiszen én vagyok a „rovaros” oldal, párom pedig a „hüllős”. 

Folyamatosan bővül 

Hozzátette, pókokkal kezdték, majd jöttek a kevésbé vadabb élőlények. Örökbe fogadtak egy szakállas agámát, és akkor már tudták, hogy nincs megállás, jöttek a különböző ritkaságok, különlegességek. 

– Jelenleg ott tartunk, hogy körülbelül 57 állatunk van: különböző fajtájú és méretű csótányok, afrikai óriás ezerlábú, rengeteg madárpók, több skorpió, két bébi és egy óriás varánusz, növendék zöld leguánok, szakállas agámák – illetve rajtuk kívül 17 baba szakállas agáma – és kígyók, amelyek együttes tömege majdnem eléri a 40 kilogrammot. A legnagyobb madárpókunk egy fiatal nőstény, közismert nevén góliát madárpók. Ő a Föld egyik legnagyobbra növő faja, jelenleg 26 centis, de elérheti a 33 centimétert is. Állományunk folyamatosan bővül, hétről hétre mutatunk visszajáró vendégeinknek újabb és egyre különlegesebb szépségeket. Természetesen minden állathoz a megfelelő technikával kell közeledni, és egyik egzotikus állat sem játék. Nyáron rendszeresen megyünk a kígyókkal, varánuszokkal, leguánokkal és agámákkal kutyát sétáltatni. Ilyenkor a mellettünk sétáló emberek érdekesen néznek ránk, de egy idő után rájönnek, hogy nincs mitől félni, és ők is megsimogatják vagy nyakba veszik kedvenceinket. Az állatokat kis koruk óta neveljük, és sok energiát és időt fektetünk abba, hogy olyan ritka szelídek legyenek, hogy a kisgyermekek játszhassanak velük. Állataink nyugodtságának akkora híre ment, hogy messziről utaznak hozzánk fóbiákkal küzdő emberek, melyeket nálunk sorban küzdenek le. 

Lerch Zsolt elmondta, mivel személyre szabott a simogatójuk, csak az adott család van náluk, ezért időpont-egyeztetés után lehet megnézni kedvenceiket. 

– Arra is van lehetőség nagyobb létszámú látogatóknál, hogy maga a mini „állatkertünk” költözik egy adott programra, legyen az városi rendezvény, óvodai-iskolai bemutatók, biológiaórák, születésnapi zsúrok, céges rendezvények bátorságpróbákkal vagy lánybúcsúk – közölte. – A programunk tartalmazza az állatok élőhelyének bemutatását, különböző ismeretterjesztőket és csúszó-mászó barátaink kézbevételét, simogatását. Bemutatóink során a szerencsések láthatják az állatok etetését, sőt ők maguk is kipróbálhatják. Reméljük, egyszer lesz akkora látogatói létszámunk, hogy állandó nyitvatartással rendelkezhessünk majd. 

Engedélyek

Mivel állataik nagy része védett, tartásukhoz egy úgynevezett CITES II papírral kell rendelkezniük, mellyel bizonyítják, hogy nem vadon befogott példányok, hanem tenyésztettek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában