Igazi közöség

2023.02.04. 09:00

Több, mint harminc éve rúgják a bőrt az Arnóti Öregfiúk

Igazi közösség kovácsolódott össze a pályán, amely ma már azon kívül is jól működik.

ÉM

A tavalyi Tavasz Kupán

A település legrégebbi, folyamatosan működő civil szervezete az Arnóti Öregfiúk Sportegyesület, amely már több, mint harminc éve működik. Az Egyesület létrejöttének előzménye, hogy lelkes, labdarúgást szerető emberek rendszeresen összejártak a helyi tornateremben és a sport művelésén túl közösséget is teremtettek. Ennek időpontja az 1991-es esztendőre tehető, mely időszaktól napjainkig, több mint 30 esztendő „röppent” el.

A közösség tagjai egy idő után úgy gondolták, hogy szervezett keretet adnak tevékenységüknek, így 1995-től egyesületi formában működött tovább a társaság. Az egyesület első elnöke Tőzsér László lett, aki hosszú éveken keresztül töltötte be a posztot. A szervezeti formát érintően 2002-ben következett be jelentősebb változás, amikor a közhasznúvá válás céljából összehívott közgyűlésen új okiratok elkészítésére került sor, többek között a jelenleg hatályos alapszabály is ekkor került rögzítésre, tudtuk meg.

A DVTK-val is megmérkőztek

Az évek alatt a csapat az iskolai tornaterem határait túllépve, számos alkalommal tett eleget meghívásoknak, melynek során több más település, illetve szervezet futballcsapatával is megküzdött. A teljesség igénye nélkül Felsőzsolca, Gesztely, Erdőbénye, Sajóvámos, Királyhelmec, Szigetszentmiklós, Bánhorváti (ÉRV), B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság, Görög Katolikus Egyház, hasonló csapataival vettek részt felejthetetlen mérkőzéseken, a különböző focipályákon.

Egy 2011-es falunap alkalmával az Egyesület tagjai még a DVTK öregfiúk csapatával is megpróbálták felvenni a versenyt a helyi füves pályán.

A DVTK legendáival

Több mint 10 éve kezdett kialakulni azon csapatok köre, melyek jelenleg is évről-évre összemérik tudásukat, egy-egy kupát rendezve a saját településükön, vendégül látva a többi „testvér-egyesületet”. Ezen alkalmakkor Arnót csapatán kívül Perkupa, a határon túli Tornaújfalu (Szlovákia), Rásonysápberencs és egy budapesti csapat (Mimóza néven) tagjai kergetik a labdát, majd a jól megérdemelt ebédet követően együtt éneklik az Ismerős Arcok zenekar sorait: „Mi egy vérből valók vagyunk …”

Edzőtábor és rekreáció

A sporton kívül az Egyesület sok-sok közösségi alkalmat is szervezett története során. Számos alkalommal került megrendezésre a népszerű Öregfiúk Bál a helyi általános iskola aulájában, több disznóvágáson vettek részt az egyesület tagjai az általános iskola udvarán (vagy Léh településen Emike néninél), ezek mellett pedig a Bajnokok Ligája döntők, az Európa Bajnokság és a Világbajnokság meccseinek közös megtekintése, és az év végi záró bankettek váltak emlékezetessé.

Az Egyesület tagjai évente edzőtáborban javítják erőnlétüket, melyek lebonyolítására az esetek többségében Bogácson került sor, de megfordultak már e célból Tiszakécskén, és Berekfürdőn is. A rekreáción felül a helyi borok ízeiből is átfogó ismeretekre tettek szert a résztvevők.

Kellemes emlékek maradtak a felvidéki Körtvélyesen lévő vadászházban töltött hétvégéről, melynek során látogatást tettek a Betléri kastélyban, valamint Kassán is.

A fakanalat is jól forgatják

Azt, hogy a csapat nem csak a sportban ér el sikereket, hanem az ételek elkészítésében is jeleskedik, mi sem bizonyítja jobban, mint a néhány évvel ezelőtti, helyi önkormányzat által szervezett főzőversenyen elért első helyezés.

A 2015-ös Tavasz Kupán

Az Egyesület tagjai napjainkban is, 12-16 fővel, minden hétfőn este összejönnek a helyi általános iskolában, ahol két órán keresztül rúgják a bőrt. A 30 évvel ezelőtti alapító társaságból hárman még a mai napig is aktívan vesznek részt ezeken az alkalmakon (Ivancsó Endre, Orosz Ferenc, Kiss László). A társaság legidősebb tagja Szatmári László, aki 72 évesen, néhány évvel ezelőtt fejezte be az aktív focit, de az alkalmakon azóta is rendszeresen megjelenik.

Vérüket adták a másikért

Jellemző a tagok összetartására, egymásért érzett felelősségére egy eset. Az egyik csapattárs egy Perkupán megrendezett kupa alkalmával megsérült, ami miatt orvosi vizsgálatokra kellett mennie. Itt derült ki egy – a sportsérüléstől függetlenül korábban kialakult – nagyon súlyos betegsége, mely miatt életmentő műtétre került sor. A műtéthez kapcsolódóan célzott véradásra volt szükség, melyen az Egyesület nagy része jelen volt és szó szerint vérét adta barátjuk egészségéért, illetve a vércsoport különbség esetén más ismeretlen gyógyulásáért. A csapattárs szerencsésen átesett a műtéten és a hétfő estéket a „kispadról” szurkolja végig.

Az Egyesület jó példa arra, hogyan lehet közösséget építeni, hosszú távon fenntartani, példát mutatni a fiataloknak a sport szeretetéből, mondják a tagok.

Az Egyesület jelenlegi tagjai:

Kiss László (elnök), Orosz Ferenc (vezetőségi tag), dr. Juhász Csaba (vezetőségi tag), Ivancsó Endre, Juhász Endre, Szatmári László, Szedlák Károly, Szedlák Tamás, Szabó Tibor, Kovács Sándor, Gilányi József, Körei Attila, Fazekas Béla, Tószegi László, Domokos Péter, Bernáth Róbert, Fábián Péter, Ignácz István, Medve Ádám, Kovács Tamás, Szalipszki János, Sviatkó Tibor (pártoló tag).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában