Faggasd a papot!

2023.02.19. 07:00

Szerelemről, elköteleződésről faggatták az atyákat

A házasság hetéhez kapcsolódva kérdezhették a papokat, lelkészeket az érdeklődő miskolci fiatalok.

Detzky Anna

Fotó: Detzky Anna

A Faggasd a papot! beszélgetéssorozat következő alkalmán a szerelemről, házasságról, családról esett szó 2023. február 16-án, csütörtökön este az Otthonka kávézóban, a Miskolci Egyházmegye Görögkatolikus Ifjúsági Irodájának szervezésében. A beszélgetést Salai Szabolcs atya vezette, a miskolci Görögkatolikus Ifjúsági Iroda vezetője.

A döntés felelősség

Miért van az, hogy nehéz elköteleződni manapság, akár a házasság, akár a papi hivatás, akár a szerzetesség mellett? – merült fel kérdésként a beszélgetés első felében.

– Sokat foglalkozom jegyespárokkal. Azt látom, hogy az élet minden területén borzasztóan nehezen megy manapság az elköteleződés. Szerintem azért, mert túl nagyok az elvárásaink – mondta Marosi Balázs atya, a diósgyőri római katolikus plébánia káplánja.

– A szeretet himnuszában olvasható, hogy egészen addig gyermekek vagyunk, amíg el nem hagyjuk a gyermeki dolgokat. A felnőtt lét azt jelenti, hogy a döntéseinknek következménye van, akár az örök életre mutatóan is. Manapság viszont nem akarunk felnőni és ezt a társadalmi környezet sem segíti – fejtette ki ifj. Csomós József református lelkész, a Tiszáninneni Református Egyházkerület ifjúsági referense.

– A mai világban a lehetőségek tárháza az, amely megnehezíti az elköteleződést és az igen kimondását. Mindenhol ott vagyunk egy kicsit, de sehová sem ígérjük oda magunkat teljesen. Ez vonatkozik arra is, hogy a fiataloknak nehéz lehorgonyoznia egy ember mellett – vetette fel Bak László, a Miskolci Nagycsaládosok Egyesületének elnöke.

– Biztonságra vágyunk. Bizalom és felelősség szükségeltetik mind a két ember részéről ahhoz, hogy működjön egy házasság. A felelősségvállalás azt jelenti, hogy nem úgy mennek bele a házasságba, hogy arra fókuszálnak, hogy mit fognak kapni. Mindenkinek szabadsága van keresgélni addig, amíg megtalálja a hozzá illőt, de utána már a személyes döntése arról szól, hogy ő a választottja – fogalmazta meg Fedor Péter atya, a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola nevelési igazgatóhelyettese.

A várakozás kincs

Arra is kíváncsiak voltak a jelenlévők, hogy miért érdemes a szexuális együttléttel várni a házasságig?

– Mi a feleségemmel megéltük annak a csodálatos beteljesülését, hogy mit jelent az, amikor csak a házasságban szeretkezünk. Így volt értelme várnunk a házasságra. Ez a várakozás egy kincs, ahogy mi magunk is azok vagyunk. Ne adjuk oda magunkat csak úgy prédának – javasolta Bak László.

– Személyes beszélgetések alkalmával mondják el nekem sokan, hogy gyakran a sietség a másik kedvéért történik. Nem régen hallottam egy nagyon vallásos lánytól, hogy eldöntötte, hogy a házasságig tisztán fog élni. Viszont a barátja kedvéért, akivel már 8 éve ismerték egymást és 4 éve együtt jártak, feladta ezt az elvét, mert a fiú azzal fenyegetőzött, hogy különben elhagyja. Az első szeretkezés után körülbelül 3 hét múlva szakítottak – osztotta meg Marosi Balázs atya.

– Ha a házasság előtt összeköltözünk azért, hogy kipróbáljuk, milyen a másikkal élni, akkor valójában elmegy mellettünk az élet és lehet, hogy kimaradunk a házasságból. Bár a szexualitás egy irányba húz bennünket, de ha nem vesszük komolyan, hogy a szexualitás a házasságba való, akkor szegényebbé válunk – állította Fedor Péter atya.

– Amikor megkérdezték erről Jézust, akkor azt mondta, hogy a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez és lesznek ketten egy testté. Az egy hatalmas önbecsapás, ha azt gondoljuk, hogy lehet házasság nélkül egy testté lenni. Amikor két fiatal együtt él és bár házasságkötés nélkül, de azt csinálja mint a házasok, akkor a kapcsolatuk az Isten szemével már nem tekinthető ideiglenes próbálkozásnak. Ezt követően, ha szakítanak, az érzelmileg és fizikailag is olyan, mint egy válás. Rengeteg olyan fiatallal foglalkozom, akik 30 éves korukra úgy vannak túl egy váláson, hogy sosem voltak házasok, mert az érzelmi sérültségük ezt mutatja – hangsúlyozta ifj. Csomós József.

Isten kegyelméből

Egy résztvevő vetette fel a következőt: „Többször hallottam vallásos körökben, hogy a szeretet egy döntés. Sosem értettem, hogy a gyakorlatban ezt hogyan kell alkalmazni. Egyáltalán szerelmesen kell az oltárhoz állni?”

– A szerelem az, amikor lángol az ember szíve. A szeretetre való képességet viszont folyamatosan fejleszteni kell – jelentette ki Bak László.

– Egyszer Pál Feri atya mondta egy ifjúsági konferencián, hogy onnan tudhatjuk, hogy a másik az igazi, hogy úgy bánunk vele. Az, hogy a másikat szeretjük a világon a legjobban, az a tettekben nyilvánul meg. Sajnálom, hogy a református egyházban a házasság nem szentség, mivel a házasságban nem csak az érzelmeink vannak benne, hanem annál sokkal több. Nem pusztán a házas felek döntenek a házasságkötéskor egymás mellett, hanem Krisztus is dönt felőlük – magyarázta ifj. Csomós József.

– Pál apostol elmondja A szeretet himnuszában, hogy milyen a valódi szeretet. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk valósítani, minden nap újra döntenünk kell erről. Hiszen ez nem megy magától, pusztán érzelemből, hanem csak tudatosan és az Isten kegyelméből – fűzte hozzá Marosi Balázs atya.

– Ha egy fiú és egy lány együtt jár, akkor minél több szál kösse őket össze. Az életben vannak mindig problémák, amikor elszakadhatnak szálak tízesével, százasával, de mit számít az, hogyha millió szál köt össze a másikkal. Ezeken a szálakon nagyon sokat erősít, hogyha szerelmesek vagyunk egymásba. A görögkatolikus egyház házassági szertartásában van egy koronázás. Az egyházunk azt tanítja, hogy a menyegzőn kapunk egy országot az Istentől, amiben a férj a király, a feleség pedig a királynő. Ez egy természetfölötti dolog, amihez a Teremtő adja meg a kegyelmet. Különösen, ha kérjük tőle minden nap az áldást a házasságunkra, hogy ne múljon el a szerelem, a szeretetet meg tudjuk élni és tudjunk a másikról gondoskodni – summázta Fedor Péter atya.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában