Bajnok

2023.02.22. 17:30

Példát szeretne mutatni a sporttal és a munkájával is a borsodi rendőr

Berki Renátó a küzdősportban és a rendőri munkájában is a folyamatos fejlődésért dolgozik.

BOON

Berki Renátó egy megnyert verseny után

Hatéves kora óta sportol, tízévesen kezdett versenyekre járni és a kevert harcművészetekben érte el a legjobb eredményeit: többféle szabályrendszerben is magyar bajnok, illetve nyert Európa- és világbajnokságot is. Az Ózdi Rendőrkapitányság törzsőrmesterét azonban már nem az újabb kupák hajtják előre, hanem a gyerekek szemében látott csillogás.

Erre a pályára készült

– Gyerekkorom óta bennem volt egy előre látható vágy, mindig szerettem volna rendőr lenni, édesapám hivatásos katonaként is inspirált erre. Megígértem neki gyerekkoromban, hogy rendőr leszek, ő pedig felügyelte a tanulmányaimat. Büszkén álltam elé, amikor kineveztek – mondta a hivatás melletti elköteleződésről Berki Renátó kérdésünkre. – Azt, hogy elérjem a célomat segítette a sport is, amit mellette csinálok. Addig hajtottam, csináltam, amíg nem lettem rendőr, nem is volt előttem más elképzelés, annak ellenére, hogy nem ilyen irányú középiskolába jártam.

2016-ban nevezték ki, rögtön az Ózdi Rendőrkapitányságon kezdett dolgozni járőr, majd járőrvezetőként.

– Mindig is szerettem volna bűnügyi vonalon dolgozni, és e célomat sikerült megvalósítanom, jelenleg bűnügyi referensként dolgozom. Folyamatosan haladok előre a szakmában, a rám bízott feladatokat igyekszem mindig a lehető legjobb tudásom szerint végrehajtani.

Beszippantotta a küzdősport

A sport kapcsán Renátó azt mondja elég eleven gyerek volt, akinek le akarták kötni a szülei az energiáit, így jött képbe a küzdősport. Az első edzésre hat éves korában vitték le.

Felkészülés az edzőteremben

– A szüleim ismerték Soós Lajos edzőt, édesanyámmal egy iskolába jártak, így hozzá vittek le edzésre, jelenleg azóta is ő segíti a felkészüléseimet. Sosem fogom elfelejteni az első alkalmat, a küzdősport pedig azóta is az életem része maradt, immár a második évtizede. Elég hamar, már tíz évesen versenyekre jártam, akkor még amatőr szabályrendszerben, teljes védőfelszerelésben. Voltak természetesen vereségek a pályafutásom során, de ezekből tud tanulni az ember. 17 évesen vívtam az első profi, felnőtt versenyemet, azóta sok versenyen emelték a kezem a magasba. Nyertem nemzetközi bajnokságot, magyar bajnokságot K1-ben. Kempóban világbajnokságot, európabajnokságot, világkupát, K-3 szabályrendszerben is magyar bajnokságot. A rendőrség által szervezett küzdősport gálán is rendszeresen részt veszek, ott is voltam már a dobogó mindegyik fokán. A kick-boksz alapjainak tanulásával kezdtem, de azóta már a kevert harcművészet sajátosságait próbálom minél magasabb szinten elsajátítani. Kipróbáltam magam többféle szabályrendszerben is, de a full-contact áll hozzám a legközelebb – magyarázza.

Munka, edzés, tanulás

Mint mondja az életét most teljesen kitölti a munka, a tanulás és a sport.

– Jelenleg is versenyre készülők, április 29-én hazai küzdősport gálát rendeznek, amelyen a főmérkőzést én fogom vívni. Erre heti 5-6 edzéssel készülők. Mellette tanulok. A rendőri pályámat is szeretném még tovább vinni, jelentkeztem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi karára, bűnügyi nyomozó szakon szeretnék tanulni, még előtte egy emelt érettségire készülök– mondta el Renátó.

Megtudtuk azt is, hogy a közelmúltban sikerült 1 danra is levizsgáznia, így beléphetett a mesterek közé. Ennek kapcsán adta magát a kérdés, hogy meddig tervezi az aktív versenyzői pályafutását, illetve, hogy van-e tervben a tanítás később?

A szorítóban

– Addig tervezem az aktív versenyzést, amíg nem megy az egészségem rovására, olyan 35 éves koromig szeretnék még versenyeken aktívan részt venni. Utána szeretném a tudásomat átadni, jelenleg is segítek gyerekekkel foglalkozni az edzőmnek. Ma már sokkal fontosabb a gyerek inspirálása, tanítása, mint egy újabb kupát nyerni, látni a szemükben, hogy példát tudok mutatni a sporttal és a munkám kapcsán is – mondta el.

Tanúbizonyság a bátorságról

A példamutatással pedig eddig sem volt hiba. 2017-ben ugyanis Berki Renátó Bátorság Érdemjelet vehetett át Magyarország belügyminiszterétől. Amikor erről kérdezzük szerényen meséli: még járőrként tűzhöz riasztották őket egy hangonyi házhoz, ahol kiderült, hogy az égő házban bentragadtak a gyerekek. A kollégájával kezdték meg az oltást, és kimentettek hét gyereket. Mint mondja, erre esküdött fel rendőrként, óvni, védeni az embereket, de természetesen büszke az elismerésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában