Vendégségben

2023.02.05. 18:00

Jönköpingben kémkedtek a miskolci jegesmaci-vezetők

Skandináviában jártak a DVTK Jegesmedvék Jégkorong Sportakadémia vezetői.

Kolodzey Tamás

Nagy Ádám, Daniel Eriksson és Mayer Péter a jönköpingi pompás jégcsarnokban

Fotó: olvasó

A két napos fejtágítón Mayer Péter szakmai igazgató és Nagy Ádám operatív igazgató vett részt. A miskolci tisztségviselők a HV71 utánpótlás igazgatójaként dolgozó Daniel Eriksson – aki korábban a diósgyőriek mentoredzőjeként ügyködött – meghívására utaztak a svédországi Jönköping városába.

Bekerülni művészet

– Lenyűgöző az ottani jégcsarnok a maga négy pályájával, mégsem ebben kell keresnünk az ottani remek hokiélet titkát – mondta Nagy Ádám, majd hozzátette: – Náluk az U14-es korosztályig hatvan gyerek bontogatja a „szárnyait”, majd a 15-16-évesek már a szakgimnáziumba járnak, így nevezik az akadémiájukat. Három csapatnyi játékost foglalkoztatnak és ebbe az elitképzésbe bekerülni szó szerint művészet. Hatalmas a verseny, a világ minden részéből több ezren akarnak, vagy szeretnének szakgimnazisták lenni. Ebben az intézményben világszintű tevékenységet végeznek, a tagokat pedig szerződéssel kínálják meg: fizetik a teljes felszerelésüket, a lakhatásukat, az utazásukat és így tovább, de munkabért nem folyósítanak nekik. Középiskolásaik közül szinte mindenki korosztályos válogatott és valamennyien nagy reményekkel készülnek a későbbi profi életükre.

Arra a kérdésre, hogy a fogadnák-e a Macik legügyesebb serdülő és ifjúsági játékosait, Nagy Ádám így felelt:

– Az esetleges próbajáték kérdése, ha nem is reménytelen eset, de nagyon nehéz ügy. Viszont elképzelhető, hogy a soron következő esztendőkben eljutunk majd idáig.
 

Jó tudni

A HV71, amelyet gyakran csak HV-nek neveznek, Svédország egyik legnagyobb profi hokiklubja. Csapatai minden korosztályban a legmagasabb szintű bajnokságban szerepelnek, felnőtt gárdájuk Európa talán legerősebb bajnokságában, az SHL-ben játszik.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában