Házasság hete

2023.02.18. 19:00

Egy szívet és egy utat adott

Miskolcon indult el idén a Deszkatemplomból az országos házasság hete programsorozat.

Detzky Anna

Igét hirdetett Pásztor Dániel

Fotó: Bujdos Tibor

A nyitó istentiszteletnek a Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség Deszkatemploma adott otthont február 12-én, vasárnap. Igét hirdetett Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke.

A „Szeretetbe kapaszkodva” jeligével meghirdetett témahét fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István – tudtuk meg az istentiszteleten Almási Ferenctől, a házigazda református gyülekezet lelkipásztorától. Az alkalom végén a közösség Kövess Engem Körének két tagja, Bartha Árpád és felesége, Katalin, sokgyermekes szülők tettek bizonyságot házasságukról. 

Élő szeretetközösség

„És adok nékik egy szívet és egy útat, hogy mindenkor engem féljenek, hogy jól legyen dolguk, nékik és az ő fiaiknak ő utánok” (Jer 32,39) – olvasta föl Pásztor Dániel református püspök.

„A házasságnak egy teljes hete van, amiért hálás a szívem Istennek. Valójában egy életet kellene rászánnunk, hogy feltárjuk a házasság titkait. Pál apostol az mondja, hogy amikor ő a férfi és a nő szeretetkapcsolatáról beszél, akkor valójában Krisztusról és az egyházról beszél. A házasság azt jelenti, hogy Isten szeretetével szeretjük egymást. Jézus az életét adta az emberekért. Abban a szeretetközösségben, amit a házasságon keresztül az Úr nekünk ajándékozott, Krisztushoz hasonlóan odaadhatjuk magunkat a másiknak, mert attól mi is gazdagodunk” – mondta.

A Teremtő ajándéka

Az istentisztelet második felében a tartós házasság alapjáról esett szó.

„Hogyan maradhat fenn ez a csodálatos, felfoghatatlan, titokzatos szeretetkapcsolat, ami a házasság, a férfi és a nő megmagyarázhatatlan és kikutathatatlan életközössége? Úgy, hogy ez az Isten ajándéka. Az Úr a teremtéskor azt mondta, hogy nem jó az embernek egyedül lenni; szerzek neki segítőtársat, hozzá illőt. A férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté. Tehát akármennyire is szeretnénk a bennünk lévő űrt betölteni egy partnerrel, az igazi társat a Teremtő adja. Ő egy szívet és egy utat ad a házastársaknak, hogy azon járjanak. Mi erre magunktól nem lennénk képesek. Az Isten általi házasságnak a Teremtő szeretete a szilárd alapja. Egy szív és egy út nélkül nincs házasság, mivel egy testnek is egy szíve van. A szeretetkapcsolat pedig addig tart, amíg ez élő napi valóság.”

Két évtizede szervezik

A szertartás után Tóth János református lelkipásztor, a Gyökössy Endre Lelkigondozói Intézet vezetője beszélt a programsorozat kezdeteiről, amelynek szervezői minden évben a keresztény egyházak és civil szervezetek vezetői közül kerülnek ki. Több mint két évtizede Angliából indult el a házasság hete, amely Valentin-nap környékén a házasság és a család fontosságára irányítja rá a figyelmet. Mára négy kontinens 21 országában ünneplik, amelyhez hazánk 2008-ban csatlakozott. A Magyarországi Református Egyház 2011-ben kapcsolódott be a rendezésbe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában