Még ilyet!

2023.02.18. 16:00

A moszkvai aranyérmes a moszkvai belépőkkel

Váratlanul nagy meglepetést szereztünk a Nemzet Sportolójának.

KT

Vaskuti István a moszkvai olimpia jegyeivel

Fotó: Ádám János

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány vendégeként a borsodi megyeszékhelyen járt Vaskuti István, a honi testkultúra egyik legnagyobb alakja, aki versenyzőként, edzőként és sportvezetőként is bevonult a sporttörténelembe. A halhatatlan kiválóságot – mielőtt az intézmény fiataljaival találkozott – szerkesztőségünk szakácskönyvével ajándékoztuk meg, majd különleges ereklyék megtekintésére kértük.

Felejthetetlenné tettük

Miután kiterítettük lapjainkat, majdnem elakadt a legendás kenus lélegzete:

– Mindenre gondoltam, csak arra nem, hogy életemben valamikor a kezembe vehetem az ötkarikás játékoknak a belépőjegyeit, ahol én első helyezett lettem – ámuldozott az 1980-as, moszkvai viadal bilétáinak megcsodálása közben. – Nekem természetesen nem lehettek ilyen jegyeim, hiszen indulóként akkreditáltak, nyakba akasztható kártyával rendelkeztem. A nyomdailag gyönyörűen kivitelezett papírok tulajdonosa ezzel, én viszont eredményemmel tudom bizonyítani, hogy ott voltam, sőt mitöbb, indultam a szovjet fővárosban rendezett XXII. olimpián.

Szívből örültünk annak, hogy a negyvenhárom esztendővel ezelőtti „tárlattal” felejthetetlenné tehettük a Nemzet Sportolójának miskolci vizitjét. 
 

Jó tudni

Vaskuti István az 1980-as, moszkvai olimpián kenu kettes 500 méteren Foltán Lászlóval lett aranyérmes. Tízszeres világbajnok, nemzetközi fair play-díjas. Részt vett az 1988-as, szöuli ötkarikás viadalon és a megnyitón zászlóvivő volt. 1986-ban a Testnevelési Főiskolán szakedzői diplomát szerzett. 1998-ban tagja lett a Minden Idők Legjobb Magyar Sportolói Egyesületnek, a napokban pedig a Nemzet Sportolója címet is elnyerte. A nemzetközi szövetség első alelnökeként a pekingi olimpia kajak-kenu versenyeinek technikai ellenőre volt. Számtalan kitüntetés birtokosa.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában