Vigyázzunk!

2023.01.22. 17:22

Enyhe a tél, nem alszanak a kullancsok

Ha kirándulni indulunk, most sem árt az óvatosság. Tartsuk be a már jól ismert szabályokat!

ÉM

Érdemes most is kiemelten figyelni a kullancs elleni védelemre

Fotó: Csapó Balázs

A leghidegebb hónapokban normális esetben a kullancsok téli álmot alszanak. Ilyenkor csökken az anyagcseréjük, a légzésük, nem táplálkoznak, nem keresnek gazdát. Elbújnak az avarban, vagy a talajban. A legkedvezőtlenebb számukra, ha hómentes napok kemény faggyal párosulnak. Az elmúlt években azonban, ahogy az idén is, se tartós hó, se kemény fagy nem nagyon volt, így egy-két zord napot leszámítva, valószínűleg folyamatosan aktívak voltak a vérszívók.

Emiatt aztán akár a téli sétánk alkalmával is bennünk maradhat pár vérszívó. Világszerte körülbelül 300 faj él, Magyarországon negyvenféle kullancsról tudunk, de ezekből csak tucatnyi támadja az embert. A kullancscsípések nagyobb részével nincs is baj, de elég egy-egy fertőzött példány, amelyek komoly betegséget okozhatnak. Az sem mindegy, hogyan próbáljuk meg eltávolítani a vérszívókat.

Észre sem vesszük

A kullancs a tölgyerdőket és az árnyékos helyeket kedveli, az erdő aljnövényzetében, a bozótosokban tartózkodik a legszívesebben. Fűről, gazról és bokrokról is, legfeljebb 1,5 méter magasságban, ráakaszkodhatnak az ember bőrére. A vért adó gazdára hang- és szaginger hatására ejti rá magát.

A kullancs a bőr átszúrása előtt „érzéstelenítést végez, így észre sem vesszük, hogy ránk akaszkodott, és néha napokig háboríthatatlanul szívhatja a vérünket. Ezért fontos, hogy amikor „kullancsos” helyen járunk, este nézzük át a testünket, főleg a hajlatainkat, a gyermekeknek pedig még a fül környéki hajas fejbőrét is tüzetesen át kell vizsgálni.

Abban az esetben, ha kullancsot találunk, minél előbb távolítsuk el, mert minél több időt tölt a bőrben, annál nagyobb a veszélye a fertőzésnek. Semmiképpen se nyomjuk össze a testét. Ugyanis ha összepréseljük a kullancsot, nagyobb az esélye, hogy belénk kerül a kórokozó. Ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit, fertőtlenítő szereket, és ne tekergessük a kullancsot, és ne fertőtlenítsük a csípés helyét eltávolítás után sem!

Jó tudni, hogy kedvenceinket is érheti kullancscsípés. Akik olyan területeken járnak a kutyával, ahol dús az aljnövényzet, ott számolni kell a vérszívókkal.

Többféle termék is létezik a kullancsok elleni védekezésre. Magunk és kedvencünk védelme érdekében érdemes állatorvosunknál, kisállat-kereskedéseknél vagy a gyógyszertárban tájékozódni a készítményekről.

Alkalmazhatunk nyakörvet vagy a hatásos és kényelmes rácseppentő oldatot, amely kullancsölő hatása mellett távol is tarthatja ezeket az élősködőket kedvencünktől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában