Környezetvédelem

2022.12.03. 14:30

Értékteremtő újrahasznosítás szelektív gyűjtés révén

Szelektív hulladékgyűjtési program indult a Miskolci Egyetemen.

ÉM

Az együtt gondolkodásból kamatoztat a Miskolci Egyetem is

Fotó: Vajda János

A Műszaki Földtudományi Kar és a MiReHu NKft. kísérleti projektjének sikeres megvalósításában számítanak az egyetemi polgárok környezettudatos együttműködésére – olvasható az egyetem honlapján. 

Szakmai kapcsolat 

A Miskolci Egyetem régmúltra visszanyúló szakmai kapcsolatot tart fenn a miskolci hulladékkezelővel, a MiReHu Nonprofit Kft.-vel és annak jogelődjeivel. Az együttműködés kiterjed a környezetmérnök hallgatók képzésében való közreműködésre is. Az egyetem és a vállalat együtt gondolkodásának az eredménye annak a fenntarthatósági programnak az elindítása is, amelynek keretében 34 szelektív hulladékgyűjtőt helyeznek el az A/1-es épületben, és pilotjelleggel az E/5-ös kollégiumban. Ezzel a mindennapok részévé, személyes üggyé szeretnék tenni az újrafelhasználható, hasznos anyagok visszagyűjtését. 

„Magyarországnak fontos feladatai vannak a körforgásos gazdaság megteremtésében a következő évtizedekben, hogy a 2050-re kitűzött klímasemlegességi céljait elérje” – emlékeztetett a projekt elindítása alkalmával dr. Mucsi Gábor, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja. Kitüntetett szerep hárul e tekintetben a hulladékok újrahasznosítására, ezt támogatja a Miskolci Egyetem szelektív hulladékgyűjtő programja. 

Sikeres megvalósításában nagy szerep hárul majd a Műszaki Földtudományi Karon képzett hallgatókra, akik a hulladékgazdálkodás terén országosan egyedülálló kompetenciákkal rendelkeznek. A szemléletformálás azonban multidiszciplináris terület, amelyben az egész egyetem tudásbázisára szükség van – hívta fel a figyelmet a dékán.

„Mi pontosan tudjuk, miért fontos a szelektív gyűjtés. Ha ez nincs meg, akkor nem tudunk belőle értékes másodnyersanyagokat kinyerni” – emelte ki a hulladékgyűjtő edények kihelyezésekor Spekker Dorina környezetmérnök hallgató. Meglátása szerint a szemléletformálást és a környezet megőrzésével kapcsolatos tudást fontos idejében megszerezni, mert sokan ma sem tudják, mi az, amit szabad, és mi az, amit nem a szelektív hulladékgyűjtőkbe tenni. „Csak az lehet újrahasznosítható, ami tiszta. Fontos, hogy erről az új értelmiség is tudjon” – mondta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában