Meglepetés!

2022.11.23. 11:30

Kerül, amibe kerül: az ajándékon nem spórolnak

Az egyik legnagyobb játékpiaci érékesítő szerint a drágulás ellenére a vásárlók kedve töretlen idén is. Mondjuk egyelőre nagyobbnak tűnik a kínálat az érdeklődésnél.

ÉM

Fotós: Shutterstock

Az általunk felkeresett nagyáruházak gőzerővel készülnek a karácsonyi forgatagra. Játékok ezrei várják a vásárlókat már november végén is. A vásárlók még csak lézengenek, még várnak a nagyobb akciókra. 

„Az apróbb játékokat már megvettük, de a nagyobbakra még várunk, bízunk benne, hogy az ünnep közeledtével lesznek leárazások” – nyilatkozta portálunknak Harangi Enikő. Érzi, hogy idén többe kerül a gyermekeknek a játékok beszerzése.

Hasonló tapasztalatokat osztott meg Kisné Kovács Erika is, aki viszont javarész internetről szerzi be a karácsonyi ajándékokat gyermekei számára.

„Körbenézünk. Van, amit ki is próbálunk, de azt tapasztaljuk, hogy online olcsóbb megvenni a játékokat.” Szerinte fontos körülmény, hogy több webáruház ingyenes szállítással csalogatja a vevőket.

Ez a legerősebb szezon a játékpiacon

Érkezik a játékpiac legerősebb időszaka: a karácsonyt megelőző másfél hónapban az éves forgalom 50 százaléka realizálódik a Regio Játék becslése alapján. 

„Az ünnepi szezonban jellemzően több és magasabb értékű játékot választanak a vásárlók, ilyenkor akár hatszorosára is nőhet a kereslet. Idén 15 százalékos kosárérték-növekedéssel számolunk, ami átlagosan 11 ezer forintos hagyományos áruházi és 15 ezer forintos online vásárlást jelent” – ismertette Gyaraki Dávid, a cég marketingvezetője. A legkeresettebbek év végén a társasjátékok, a kártya, a LEGO és a kreatív-, fejlesztő játékok.

„Ez teljes mértékben összecseng a friss kutatásunk eredményeivel: a legtöbb szülő az alapján választ játékot, hogy az a szórakozás mellett hasznos tudást adjon, fontos készséget fejlesszen. Csak másodlagos szempont az ár” – mondta el Gyaraki Dávid.

Mindenképp költenek rá

A vállalat november elején 4 ezer ember részvételével készített kutatást. Ebből kiderült: a kisgyermekes családok fele előre felkészül anyagilag az ünnepre. A két legnagyobb kiadást ebben az időszakban az ajándékok (57 százalék) és az élelmiszerek (35 százalék) jelentik. 

„A felmérésünk alapján a családok csak kicsivel terveznek kevesebb pénzt fordítani idén a karácsonyi meglepetésekre. A szülők nem ezen szoktak spórolni. Pláne ha mostanában anyagi megfontolásból a kisgyermekesek kikapcsolódási lehetőségei beszűkülnek, akkor több időt fognak együtt tölteni otthon. Ennek az időnek a kitöltésére jó választás a közös játék. Sőt, egy diavetítővel igazi mozihangulat teremthető otthon” – fejtette ki véleményét Gyaraki Dávid.

A vásárlók kétharmada online is vásárol játékokat

Az idézett kutatása alapján a magyar családok leginkább játékot, könyvet és ruhát vásárolnak a gyerekeknek karácsonyra. A megkérdezettek 35 százaléka 15 ezer forintnál magasabb értékben, 32 százaléka 10 ezer-15 ezer forint között, 25 százaléka pedig 5 ezer-10 ezer forint között választ meglepetést. 

A válaszadók fele novemberben, egyötöde viszont már októberben elkezdi a karácsonyi ajándékok beszerzését. Decemberre csak tízből egy vásárló hagyja a keresgélés megkezdését. 

A kutatásból az is kiderült, hogy a családok kétharmada online is vásárol meglepetéseket. „Ugyanakkor a játékok esetében sokan szeretik kézbe fogni a terméket. És nagy előny, hogy személyesen az eladók is szakszerű segítséget tudnak nyújtani a gyerek életkorának és érdeklődésének megfelelő játék kiválasztásában” – tette hozzá a marketingvezető.

Forrás:

A cikkben idézett kutatásban szereplő adatok a Regio Játék saját értékesítési adatain, valamint egy 2022. november 7-11. között elvégzett online kutatáson alapulnak, melyben 4024, 14 év alatti gyermeket nevelő szülő, nagyszülő vett részt. A kutatás nem reprezentatív a teljes magyar lakosságra nézve, ugyanakkor alkalmas a magyar szülők, nagyszülők véleményének feltérképezésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában