Depresszió

2022.10.19. 14:00

A rossz idő beköszöntével a hangulatunk is romolhat, mutatunk néhány tanácsot, mivel kerülhetjük el!

A szakember szerint a szezonális szorongásra hajlamosaknak érdemes figyelniük és felkészülniük a következő hónapokra.

Ujlaki Attila

Fotó: Shutterstock

Az ősz beköszöntével többeknél jelentkezhetnek depresszióra jellemző tünetek. Az őszi-téli szezonális depresszió tünetei a reményvesztettség, ingerlékenység, tartósan fennálló rossz hangulat, csökkent energiaszint, szociális elszigetelődés, társas kapcsolatok elhanyagolása, aluszékonyság, fokozott alvásigény, érdeklődési kedv elvesztése az addig kedvelt dolgok iránt, étkezési szokások megváltozása, különös éhség a szénhidrátokban gazdag ételek iránt, súlygyarapodás és koncentrálási és döntéshozatali nehézség.

Időjárásfüggő

„A szezonális depresszió és szorongás főleg az őszi és téli hónapokra jellemző” – mondta portálunknak Pócsi Orsolya, klinikai szakpszichológus. Hozzátette: ehhez nagyban hozzájárul az időjárás is, hiszen a nyári hosszabb nappalokat, az elnyúló éjszakák követik. „Idén valószínűleg ki fog tolódni ez a fajta depresszió, hiszen a csapadékos, borús szeptembert egy viszonylag meleg, napsütéses október követte” – mutatott rá a szakpszichológus.

Arra is kitért, hogy az idei tél más lehet, mint az előzők, hiszen többen takarékoskodnak majd a fűtéssel, így új fogalmat nyerhet majd az „otthon melege” az emberek tudatában, amely még jobban kiteszi az arra érzékenyeket egy nagyobb krízisnek.

„Aki tudja, hogy érintett ebben, mindenképp érdemes felkészülnie erre az időszakra, főleg ha észlel magán depresszív tüneteket” – hangsúlyozta Pócsi Orsolya.

Azt is megemlítette, hogy a tünetek minden ember esetében másként jelentkezik, de az egyértelmű jelek között szerepel a folyamatos lehangoltság, fáradtság, motiválatlanság és az alvási ciklus felborulása.

Fontos a felismerés

A pszichológus szerint érdemes figyelni, ha megváltoztak a hétköznapjaik.

„Jellemző, hogy a klienseknek nem okoz örömöt az, ami korábban igen, vagy éppen nagyon nehezen ébrednek és döcögősen indulnak a hétköznapjai” – húzta alá a szakember. Rámutatott: egyes esetekben pszichoszomatikus tünetek is jelentkezhetnek, amelyek jelezhetik, hogy a szezonális depresszióval van dolgunk.

Fontos átkeretezni a tudatot és minden évszaknak örülni és megélni, javasolja Pócsi Orsolya
Fotós: Ádám János

Fénypont a megelőzés

A fény tartalékjainkat érdemes még most feltölteni a szakember szerint.

„Fontos, hogy minél több időt töltsünk a napfényen és a szabad levegőn, de rosszabb idő esetén is a fény közelében legyünk, például egy ablaknál” – osztotta meg tanácsait Pócsi Orsolya. Hozzátette: Fontos átkeretezni a tudatot és minden évszaknak örülni és megélni, valamint a terveinknek élni, mert nagyon fontos a motiváció fennmaradása és kerülni kell az aktív tevékenység nélkülözését.

A pszichológus azt is javasolta, hogy amennyiben azt észleljük magunkon, hogy nem tudunk megbirkózni egymagunk a tünetekkel, akkor mindenképp érdemes szakember segítségét kérni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában