Gólyamentés

2022.09.13. 18:00

Szelíd jeladós gólyát mentettek Tállyán

Hosszú utat, 350 kilométert tett meg Lengyelországból hazánkba a befogott madár.

DA

Lengyelországban született gólyát mentett az Aggteleki Nemzeti Park őrszolgálata Tállya településről. A sérült madár a Mályi Madármentő Állomáson lábadozott, majd a Hortobágyi Madárkórházba került.

„Közösségi oldalunkra írt üzenetben kaptuk az értesítést augusztus végén, hogy Tállyán egy jeladós fehér gólya sétálgat, de repülni csak korlátozottan tud. Addigra már az Aggteleki Nemzeti Park munkatársa befogta a madarat, és elindult vele hozzánk – adta hírül Facebook-oldalán a Mályi Madármentő Állomás. – Lábán pici véres hámsérülést találtunk. Következő nap a Hortobágyi Nemzeti Park mentőhelyére vittük, hogy kipihenje magát, és megvizsgálja dr. Déri János, a madárkórház állatorvosa. A Madárgyűrűzési Központ lejelentette a gólyát a lengyel gyűrűzőknek.” 

A közép- és délkelet-európai régióban tartózkodó jeladós madarak többségének útja a https://www.satellitetracking.eu/ honlapon bárki számára nyomon követhető. 

Márciusban szabad lehet 

– A gólya Tállyán a település belsejében, az emberek közelében sétálgatott, és könnyen hagyta magát megfogni. Rövid idő elteltével megtudtuk, hogy olyan példányról van szó, amelyre fióka korábban pár hétig a lengyel madármentő szervezet vigyázott. Aztán meggyűrűzték, napelemes jeladót tettek rá, és behelyezték egy gólyafészekbe, hogy a gólyamama nevelje. Szépen felcseperedett, és néhány nappal azelőtt, hogy hozzánk bekerült, kezdte meg Lengyelországból, Katowice környékéről a vonulását – mondta Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője. – Lényegében egy nap alatt 350 kilométert repült és Magyarországra ért. Ezt onnan tudjuk, hogy a hátára szerelt, gyufásskatulya nagyságú jeladó folyamatosan jelzi a helyzetét. Valószínűleg megütötte magát, ezért vérzett a lába. A vérzés elállt napközben, de másnap újrakezdődött, így arra gyanakodtunk, hogy egy eret kapott el a sérülés. Amikor elvittük a Hortobágyi Madárkórházba, még abban a hitben voltunk, hogy egy hét alatt felépül, és ismét útra kelhet. Viszont egyértelművé vált, hogy egyáltalán nem fél az embertől, ami a vadonban veszélyt jelent rá, hiszen Afrikában vadásznak a gólyákra. Jelenleg a hortobágyi nagy röpdében folyik a visszavadítása, így tavasszal, március 15-én már elengedhető lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában