Vegye komolyan!

2022.09.28. 17:00

Egy kis kutya is tud komoly sebet ejteni

Az oltási kötelezettség miatt elméletileg kutyától nem kaphatjuk el a veszettséget.

ÉM

Lehet játék és lehet komoly

Fotó: ÉM

Rendkívül veszélyes lehet, ha egy kutya az ember ellen fordul, hiszen erős állkapcsának köszönhetően már egy kisebb méretű eb is komoly sebeket tud ejteni, amelyek ráadásul könnyen elfertőződhetnek.

Kettős veszély

"A kutyaharapás a mi szemszögünkből két lehetséges veszélyt rejt magában: az egyik a veszettség, a másik a harapáson keresztül a szövetekbe jutó kórokozó baktériumok, leggyakrabban gennykeltők" – mondta el a Dr. Nyiri Péter ortopéd sebész, traumatológus. Az előbbi esetben, ha nincs oltási könyv, illetve ismeretlen a kutya, az orvosok az Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) jelzik a történteket, ott szervezik a veszettség elleni oltást is. Amennyiben azonban ismert a kutya, tehát van érvényes oltási könyv, akkor az oltás elkerülhető – magyarázta a traumatológus. A második eset, vagyis a harapás miatt szervezetbe jutó baktériumok miatt jóval több beteget kell kezelni. A kezelés sebészi feltárással történik, ilyenkor a sebet nyitva kezelik antibiotikumokkal. A fertőzés helyétől, illetve súlyosságától függően akár intravénás antibiotikum is szóba jöhet. Ezt követően a sérült testrészt rögzítjük, például gipsszel, illetve Tetanusz elleni emlékeztető oltást mindig kapnia kell a kutyaharapást elszenvedett betegnek.

Tetanuszt (pontosabban tetanusz elleni védőoltást) már rutinszerűen kap minden kisbaba, a kutyatámadáshoz is hasonló, fertőzésveszélyes sérülések esetén emlékeztető oltást adnak be az orvosok. A merevgörcsnek is hívott, viszonylag ritka, de súlyos betegséget a Clostridium tetani nevű baktérium okozza. A baktérium olyan toxinokat termel, melyek az idegeket támadják meg, és nagyobb izomgörcsöket okozhat, többek között a hasban, a nyakban, a végtagokban, és az állkapocsban is. A fertőződés harapással, injekciós tűvel is továbbadható, de bekövetkezhet úgy is, hogy belelépünk egy rozsdás szögbe vagy megsértjük a kezünket egy régi vaskerítésen.

Folyik a nyála, alighanem veszett

Az állatról emberre is terjedő fertőzések közül legismertebb a veszettség, amelyet az oltási kötelezettség miatt elméletileg kutyától nem kaphatunk el (mivel az átoltottság nem száz százalékos, ritkán ugyan, de ebeknél is előfordulhat). Macskák esetében ugyanakkor nem kötelező a védőoltás beadása, ráadásul ezek az állatok gyakran elkószálnak otthonról, így jobban ki is vannak téve a vírus fertőzésének.

A veszettség egyik korai tünete az állat megváltozott viselkedése: bizonyos esetben agresszívvá válik, míg máskor éppen a megszokottnál szelídebb, barátságosabb lesz a fertőzött.

Szembeöltő a fokozott nyáltermelődés, ami a nyelési nehézségek miatt alakul ki. A betegség előrehaladtával bénulások is jelentkezhetnek a fertőzött egyednél – mondta el a portálnak Dr. Bende Balázs, a Budapesti Állatkórház állatorvosa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában