1Úton zarándoknap

2022.08.10. 12:00

Több ezren zarándokolnak

Az idei 1Úton zarándoknapot a békességért ajánlják fel Istennek a szervezők.

Detzky Anna

Egy korábbi 1Úton zarándoklaton

Forrás: Olvasónktól

A korábbi hagyományokhoz híven idén is elindul az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap Közép- és Kelet-Európa legnagyobb zarándok­útján, a Mária-úton. A 2022. augusztus 13-án szerte a régióban gyalogló zarándokok ezrei ezúttal Európa békéjéért ajánlják fel útjukat. Minden megyében szerveződik erre a napra és szándékra zarándoklat, amelyekhez bárki csatlakozhat a mariaut.hu honlapon megadott információk alapján. 

Több mint 70 útvonalon 

– Kilencedik éve szervezzük meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot Nagyboldogasszony ünnepének, tehát augusztus 15-nek a környékén. Idén ezt öt országban a Mária-út egynapos szakaszain, 70 útvonalon tartjuk meg. Némelyek kerékpárral, lóval vagy a vízen, például sárkányhajókkal is csatlakoznak hozzánk – mondta dr. Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület elnöke. – A rövidebb időintervallum célja, hogy mindenki, aki szeretne, bármely korosztályból eljusson a programra. Emellett az embereknek ízelítőt adjunk, hogy milyen jó zarándokolni. Sokszor valami fontos, nem pusztán egyéni szándékra, hanem olyan közösségi ügyért ajánljuk föl az 1Útont, ami túlmutat rajtunk. Volt már olyan év, amikor a gyermekáldásért, a családok megerősödéséért vagy az egészségért indultunk útnak. Most adja magát, hogy a legfontosabb a béke. 

A Mária-tiszteletnek Európában különösen nagy hagyománya van, amely mindenhol összekapcsolódik a béketeremtéssel. 

Mária közbenjárásával 

– Minden közép-európai nép számára fontos és szeretett a Szűzanya személye. Abban hiszek, hogy amikor létrehoztuk a Mária-utat, már akkor is máriás beavatkozás történt. A Mária-út egyik végpontja a boszniai Medjugorje, ahol mint népszerű zarándokhelyen, a Béke Királynőjeként jelenik meg negyven éve a Szűzanya. A Mária-kegyhelyeken mintha kicsit közelebb lenne az ég, és könnyebb lenne messzebb és feljebb látni. Viszont Európának ezen a részén Mária az emberek szívében is úgy él, mint a béke anyja, ezért az 1Úton zarándoknaphoz és idei szándékához szintén az ő segítségét kérjük – fejtette ki az egyesületi elnök. 

A zarándoklat keretei ideálisak ahhoz, hogy a gyaloglók lelkében is megszülessen a béke. 

Nagy ereje van az imának 

– A zarándoklat során őszinte, mély beszélgetések születnek, és az együtt megélt fizikai megpróbáltatás a végére közösséggé formálja a csapattagokat. Imádságos lelkülettel, gyakran énekelve gyaloglunk. A fáradtság által idővel a lelkünk is megüresedik, letisztul, és megszületik bennünk a béke. Számos tapasztalattal rendelkezünk arról, hogy a transzcendenssel való kapcsolat valóság. Még egy nem vallásos ember is érzi, hogy az áldozatvállalásnak fontos szerep jut, különösen ilyen ínséges időkben. Ha ez imádsággal párosul, annak nagy ereje van. Törekedtünk rá, hogy a helyi zarándoklatokat szentmisékkel és egyéb értékes napzáró programokkal kössük össze, hogy lelki munícióval térhessenek haza a résztvevők – magyarázta dr. Szabó Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában