2022.08.13. 15:00
Lecsófőzés csicseriborsóval
A napokban nagy sikert aratott a Bodrog- és Tisza-parti városban tartott főzőfesztivál.
Fotó: KT
A Szerelmi pincesoron hömpölygött a tömeg, a bográcsokban rotyogott a lecsó, a fakanalat pedig felnőttek és fiatalok, nők és férfiak egyaránt forgatták. Ki így, ki úgy csinálta: kolbásszal, szalonnával, hússal, gombával, rizzsel, tojással, pikánsan, de többen a natúrra esküdtek, csupán hagymát, paprikát és paradicsomot használtak hozzá.
Klasszikus finomság
– Mi úgy csináltuk, hogy mindent beletettünk, amit csak el lehet képzelni – mondta nevetve Volf László pincetulajdonos, aki népes családjának tagjaival alkotta meg az általa a világ legjobb étkének nevezett lecsót. – Ennek a kajának az a lényege, vagy inkább titka, hogy az ízeknek össze kell főniük. Mi már régen rájöttünk arra, hogy ehhez a klasszikus finomsághoz mangalicaszalonna kell, az ebben lévő zsiradék adja meg az alaphangot. A fűszerezés pedig külön szám: nekünk kifinomult receptünk van, ennek jegyében speciálisan ízesítettünk. A só és a pirospaprika mellett dobtunk rá csicseriborsót, fokhagymát, oregánót, bazsalikomot, és – szakácsok, figyelem – a fetasajt pedig egyenesen úgy megbolondította ezt a szezonális különlegességet, hogy aki ette, abba sem tudta hagyni.
– Utána természetesen száraz borral öblítettük le, a lecsóhoz kiváló a furmint vagy a hárslevelű, de a fröccs is segítette az emésztésünket.
(A borítóképen: Volfék vidám csapata a tokaji lecsófesztiválon)