Nyalánkság az ünnepre

2022.08.17. 17:32

A szilva és az egri bor csodás összhangja az idei ország tortája (Fotók, videó)

Magyarország Tortáját és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes édességét augusztus 19-től vásárolhatják meg az érdeklődők Miskolcon is.

NHK

Fotó: Ádám János

A Huncut Szilva Herceg fantázianevű torta Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász kreációja, A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Gyuris László cukrászmester nyerte a Nagyi kedvence fantázianevű alkotással. A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja alkalmából. Magyarország Tortája augusztus 19-21. között mindenképpen, illetve várhatóan azt követően is kapható lesz azokban a cukrászdákban, amelyek szerepelnek a Magyar Cukrász Ipartestület honlapján található listán. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak decembertől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik. Tudomásunk szerint, Miskolcon mindössze három helyen lesz elérhető. A torta megálmodóját az egri vörösbor és a magyar szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg. A sütemény alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék egyik családi pincészete által megalkotott klasszik vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó. 

Szilva minden formában 

Meglátogattuk azt a miskolci cukrászdát, amely minden évben elnyeri a lehetőséget, hogy árusíthatja az Ország Tortáját. A különleges sütemény első néhány mintadarabja már elkészült a műhelyükben. Horváth Zsolt, a Kisgergely Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere mutatta meg és avatott be a készítés fázisaiba.  

Ez egy nagyon intenzív, sok szilva felhasználásával készült torta, mely egy boros krémet tartalmaz, a karamellás ropogós rész pedig fahéjjal van dúsítva, ezért inkább azoknak kedvez, akik kedvelik a bor és a szilva fanyar ízét – mondta Horváth Zsolt. A mestercukrász hozzátette: rengeteg gyümölcs kell hozzá, egy tortában közel 70 dkg szilva van, mely különböző formákban, aszalványként, illetve püréként kerül az édességbe. A torta elkészítése meglehetősen bonyolult és időigényes. A három réteget, amely a piskóta alapra összeépül, közben hűteni kell bizonyos folyamatokban – tudatta a szakember. 

A szilvazselés réteg minden lapra rákerül, amely után a hűtőben pihen. A ropogós réteg csak a legalsó részében van, de az összhatásban jól érvényesül, ahogyan a fahéj íze is – hangsúlyozta Horváth Zsolt. A bele kerülő száraz vörösbortól pedig nem kell tartani, mert az alkohol elpárolog a szilvazselé 100 fokos hevítése következtében.  

Az ünnepi hétvégére nagy rohamra számítanak, biztosan sokan kíváncsiak lesznek Magyarország Tortájára, ezért minimum 70-80 darab tortával készülnek – vélekedett a cukrászmester. Minden évben nagyon népszerű az augusztus 20-i édesség, mert mindig hazai alapanyagokat tartalmaz, illetve ízvilágában is Magyarországot idézi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában