Miskolci Keresztény Szemle

2022.08.10. 21:00

A kisnővérek arlói romamissziójáról is írnak

DA

Rita nővér az arlói fiatalok között

Forrás: Olvasónktól

Megjelent a Miskolci Keresztény Szemle – ökumenikus kulturális folyóirat 68., legújabb száma, amely az egyházhoz lazábban kötődő embereket igyekszik megszólítani. A megszokott irodalmi vonatkozású írások és könyv­ismertetők mellett most egy konferenciabeszámolót és egy cigánymissziós kezdeményezésről is olvashatnak az érdeklődők. A szeptemberi Ars Sacra Fesztivál megyei programsorozatának gazdag műsorfüzete külön mellékletként található meg a mostani számban.  

Hiánypótló kezdeményezések 

– A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat részeként Az egyháztörténet-írás története címmel rendeztek országos konferenciát nemzetközi előadói gárdával. Kétoldalas összefoglaló jelent meg a folyóiratban az eseményről – hívta fel a figyelmet dr. Zsugyel János, a Miskolci Keresztény Szemle főszerkesztője. – A konferencia jelentősége az, hogy a történetíráson belül az egyháztörténet-írás, különösen a 20. századi mint téma viszonylag elhanyagolt. A rendszerváltozás előtt ez visszaszorult kizárólag a vallási fórumokra. Aztán kihozták az egyház falai közül, és több kutatócsoport alakult világi egyetemeken is. A Miskolci Egyetem ebben élen jár, ahol dr. Fazekas Csaba egyetemi docens foglalkozik a területtel. 

– Egy másik érdekes beszámoló az arlói Elfogadlak Alapítványról szól, amelyet a Szent Ferenc Kisnővérei borsodi szerzetesrend hozott létre a hátrányos helyzetű gyerekek felemelésére. Nagyon szép munkát végeznek itt a fiatal nővérek. Üdültetik a kisdiákokat, és olyan délutáni foglalkozásokat szerveznek nekik, amik segítenek az iskolai felzárkózásukban. Önkéntesekkel dolgoznak együtt, és együttműködnek az önkormányzattal. A jezsuita rend pedig gyűjtéssel segíti az itteni roma gyerekeket.

Címkék#hitélet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában