Szociális segítségnyújtás

2022.07.21. 11:30

Ukrán menekült gyermekek mindennapjait tették szebbé Miskolcon

Egy nagy szálláshelyen jelenleg 150 ukrán menekültnek nyújt szociális segítséget a három segélyszervezet közösen. A gyermekek nyári szórakoztatásáról a Gárdonyi Géza Művelődési Házban gondoskodtak.

Nagy-Hankó Krisztina

Ukrán menekült gyerekek táboroznak a Gárdonyi Művelődési Házban. | Fotó: Vajda János

A többnyire édesanyákból, nagymamákból és gyermekekből álló családok mindennapjai a négy fal között meglehetősen szürkén telnek. Ebbe szerettek volna színt vinni a napközis tábor jellegű programmal - mondta Laták Kamilla, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezet megyei koordinátora. A szakmai megvalósítást Csomósné Kovács Mónikára, az ötletgazdára bízták. A segélyszervezetek saját forrásaikhoz mérten munkaerővel, logisztikával, illetve a gyerekek ellátáshoz, étkezéséhez szükséges adományokkal segítettek.

Hogy jól teljenek a napok 

A tábor ötlete már tavasszal megfogalmazódott és természetesen szívesen álltak a kezdeményezés mögé, hiszen fontos, hogy a gyerekek nálunk biztonságosan és jól érezzék magukat – emelte ki Nagyné Faragó Boglárka az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci központjának intézményvezetője. Sokat gondolkoztak rajta, hogyan lehetne programot, tartalmas kikapcsolódást szervezni a gyerekeknek - mondta Laskó Kuthi Adrienn a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Észak-magyarországi Gyerekesély Program területi vezetője. A program kidolgozása egy önkéntes felajánlásból érkezett hozzájuk. Csomósné Kovács Mónika maga is édesanya, egyébként gyógypedagógus és hét éve szervez napközis táborokat 8-14 éves korú gyerekeknek. Tulajdonképpen jól bevált program elemeket gyűjtött össze az ukrán gyermekeknek, amelyet gyakran alkalmaz. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház épülete és parkja kiváló lehetőséget adott erre. A helyszínt térítésmentesen kapták meg a három napra.

Megszerették egymást 

A gyerekek, akik főleg ukránul kommunikálnak néhányan egészen jól beszélnek angolul. Ezt az idegen nyelvi tudást fejlesztik játékosan a táborban, de vannak mozgásos, illetve kézműves tevékenységek is – sorolta Csomósné Kovács Mónika táborvezető. Hozzátette: jóga, meditáció, sport, körjátékok, versenyek és beszélgetés is van tolmács segítségével. A gyerekek egyre jobban megnyílnak, már a második napon úgy mentek vissza a szállásukra, hogy mindenkinek nehéz volt az elválás – hangsúlyozta a táborvezető. 

A szabadban a legjobb 

Nem számítottak rá, hogy ennyire jól fognak szórakozni, nagyon tetszik nekik a tábor – mondta a 11 éves Siusiura Eva. Szép a művelődési ház környéke, a kert, ahol sokat játszanak. Az angol órákat is kedvelik – tette hozzá a 12 éves Bezpala Daria. Legjobban a versenyeket, a csapatjátékokat kedvelik, mert a szálláson be vannak zárva és nagyon hiányzik a szabad mozgás. A sakkozás, a kirakózás, társasjátékok is érdekesek számukra. Daria március elején indult édesanyjával és testvérével Harkovból, de először Budapesten voltak, később kerültek a miskolci szállásra. Eva március 3-án érkezett Kijevből Miskolcra az anyukájával, nagymamájával és a kis kutyájukkal – mondta a kislány. Barátságuk már itt szövődött. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában