Gyengénlátók lóháton

2022.07.26. 13:47

Nem látva is merjünk sportolni - fotókkal, videóval

Integrált lovagló programon vehettek részt látássérültek és látó személyek, kedden délután a Hejőmenti Lovasparkban.

ÉM

Fotó: Ádám János

A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló „Sportoljunk együtt, nem látva is merjünk!” című projektje keretében integrált lovagló programot valósított meg látássérültek és látó személyek részére, kedden délután a Hejőmenti Lovasparkban. A rendezvényen nem csak vakok és gyengén látók sportolhattak, hanem mindenki, aki szerette volna kipróbálni ezt a lehetőséget. A program célja az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a fogyatékossággal élő emberek is teljes értékűen tudnak aktívan mozogni.

„Az egyesületünk immáron a 6-ik integrált szabadidős és sportprojektjét valósítja meg a vakok és gyengén látók, valamint látók bevonásával és már korábban is voltak lovaglással kapcsolatos sportos programjaink” – nyilatkozta Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének elnöke, aki arra is rámutatott, hogy a tapasztalatai szerint egyre több fogyatékossággal élő ember szeretne kipróbálni más, nem hagyományos mozgásformát a hétköznapokban.

Nagy sikerű program

„Négy évvel ezelőtt, amikor már volt a projektünk keretében ilyen rendezvénysorozat nagyon pozitív volt a tapasztalat, többen hamar belelendültek a lovaglás rejtelmeibe”- mondta el Barnóczki Gábor, hozzátéve, a mostani programon könnyed gyakorlatokkal igyekeznek kedveskedni az idelátogatóknak. Arra is rámutatott, hogy a lovaglásnak megvannak azok a hatásai, amelyek a vakok és gyengén látók számára megfelelő fiziológiai és lelki kikapcsolódással bírnak, ezért is tartják fontosnak ennek a programnak a megrendezését és azt, hogy ösztönözzenek mindenkit arra, hogy merjen mozogni függetlenül attól, hogy éppen milyen élethelyzetben van.

„Mivel a programnak egyre nagyobb sikere van, így az egyesületünk már a következő ciklusra is beadta a pályázatát még tavasszal, amely szintén tartalmaz lovaglással kapcsolatos programsorozatot” – húzta alá a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában