Hagyományteremtő rendezvény

2022.07.26. 11:00

Lángos illattal hívogattak Közösségi Napra

A kurityáni asszonyok megvendégelték a település lakóit, hogy összehozzák a közösségeket.

DA

Helyben készített háztáji ételekkel: bográcsgulyással és kemencében sült kenyérlángossal tették vonzóvá a hagyományteremtő céllal megrendezett, első Közösségi Napot a kurityáni lovardában. A rendezvény a Kurityánért Alapítvány szervezésében valósult meg. A finom ételekről a kazincbarcikai Idővár Kulturális Nyugdíjas Klub tagjai gondoskodtak. Sziráczki Sándor, a község polgármestere is köszöntötte a jelenlévőket.

Közös főzés jó hangulatban

- Az esemény a kikapcsolódás jegyében telt. Lényegében lehetőséget szerettünk volna biztosítani rá, hogy a helyi és környékbeli emberek finom ebéd elköltése mellett találkozhassanak és jó hangulatban beszélgethessenek egymással – mondta Icsó Miklósné Márta önkormányzati képviselő, a Kurityánért Alapítvány elnöke.

- Nagyon szoros kapcsolatunk alakult ki a Pelle Anna által vezetett kazincbarcikai nyugdíjas klubbal, több közös programot szervezünk együtt. Őket hívtuk meg, hogy készítsék el a helyszínen a finom bográcsgulyást. A kurityáni asszonyok pedig kenyérlángost sütöttek kemencében, amely házi recept alapján készült. A hat kilogramm lisztet ott helyben dagasztottuk be.

Ajándék bográccsal indult

A program kötetlen formában alakult. Az érdeklődők előadást is hallgathattak a hasznos szabadidő eltöltésről.

- Először szerveztük meg ezt a találkozót, amelyen már létező közösségek vettek részt. Összesen 50-60 fő jött össze, ami magas számnak tekinthető egy ilyen kis településen. Vendégül láttuk dr. Dobos Lászlót, az EduSenior Karantén Képzési Program kifejlesztőjét, aki előadást tartott nekünk az idősebb generáció kapcsolattartásáról, szabadidő eltöltési lehetőségeiről. Az EduSenior Kincsestár vándorkiállítása hamarosan településünkre is eljut. A Közösségi Nap ötlete pedig annak kapcsán merült föl, hogy Dobos Lászlótól kaptunk ajándékba hat darab kis méretű bográcsot. Egyedül azt a feltételt kötötte ki, hogy minden alkalommal más-más csapat főzzön nekünk benne ételt. Az étkezéskor ezekben a kis bográcsokban tálaltuk fel a gulyásleves első hat adagját – idézte fel a szervező alapítvány elnöke. 

Többen először csatlakoztak

A Közösségi Napnak pozitív visszhangja volt, így mostantól minden évben tervezik megszervezni.

- A település életében a közelmúltból ez volt az első nagyobb esemény. Áradt a kenyérillat a falu közepén, amely sokakat odavonzott. Különféle korosztályból csatlakoztak hozzánk. Volt olyan résztvevő, aki most jött el először ebbe a társaságba. Több mint tizenöt gyermek gyűlt össze, némelyek a szüleikkel, mások a nagyszüleikkel jöttek. Amíg a felnőttek ettek, tereferéltek, vagy napoztak, a kicsik a lovarda mellett, a közeli játszótéren és közösségi téren foglalták el magukat. A találkozó remekül összefogta a helyi lakosságot. Meghívott vendégeink szintén jól érezték magukat – osztotta meg Icsó Miklósné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában