Környezetvédelem

2022.07.31. 07:00

Használt sütőolaja van? Ne öntse ki, adja le!

Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid kibocsátásától mentesíthető a környezetünk, mintha 90 kilométerrel kevesebbet autóztunk volna. 

A használt sütőolaj szennyezi vizeinket, pluszterhet ró a szennyvízcsatorna-hálózatra, miközben leadható. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. Mindeközben a használt sütőolaj 100 százalékban újrahasznosítható. A szelektíven gyűjtött és megfelelő helyen leadott mennyiség 90 százalékából biodízel, 10 százalékából biogáz képződik. Magyarországon évente 25-50 ezer tonna étolajat használnak el a háztartások és különböző konyhák, ennek azonban mindössze 2 százaléka kerül a gyűjtőpontokra. Sok háztartásban már gondosan, műanyag flakonban gyűjtik össze a használt olajat, és le is adják azt. Az elmúlt időszakban szerencsére megszaporodott a leadóhelyek száma. 

Magyarországon 1990 óta foglalkozik sütőolaj-újrahasznosítással a Biofilter Zrt., számos gyűjtőpont is velük áll kapcsolatban, így ők felelnek a leadott olaj újrahasznosításáért. Az adataik alapján jelenleg a használt étolajnak nagyjából a 7 százaléka származik a lakosságtól, de a céljuk, hogy ez a közeljövőben 10-15 százalék legyen. A Biofilter interaktív térképén egyszerűen lehet böngészni a leadópontok között. Csak a címet és az irányítószámot kell beírni: https://biofilter.hu/gyujtopont-kereso.

(A borítóképen: Gyűjtsük össze az olajat egy műanyag flakonba | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában