Természet

2022.07.30. 11:00

Az év madárfotósát keresik a pályázattal

ÉM

Nagy kócsag. Fotó: Godor Miklós

Új természetfotó-­pályázat indult Birdo – Az év madárfotósa címen a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület és a Természetfotó Magazin támogatásával. Jelenleg ez az egyetlen nagyszabású fotópályázat, amelynek a témáját ténylegesen madarak adják. Az ingyenes nevezést nem kötötték sem szakmai múlthoz, sem életkorhoz. A megmérettetéssel idén elsősorban a hazai fotósokat szeretnék megszólítani, de külföldről is fogadják a pályamunkákat – adja hírül honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Drónfotó kizárva

– Az alkotói pályázat szemléletformáló szándékkal népszerűsíti a természet- és benne a madárvédelmet. Ebből kifolyólag kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogadnak el, amelyek készítése nem zavarja meg az állatok szaporodását, pihenését vagy természetes mozgását. Drónnal felvett fotók nem szerepelhetnek a versenyen. A „Dokumentum – fotósorozat” kategóriába pedig olyan alkotásokat kérnek, amelyek megmutatják egy madárfaj vagy az élőhelye érdekében végzett szakmai munkát, illetve civil erőfeszítést.

Tíz különböző kategóriában történhet a nevezés. Fotót 2022. június 1. és július 31. között lehet beküldeni előzetes regisztráció után. Ezt követi a héttagú szakmai zsűri kétkörös értékelése, majd szeptemberben a második fordulóba bejutott fényképek közül közönségszavazás alapján választják ki a legjobbakat. Az összesített győztes az értékes fődíj mellett az Év Madárfotósa címet nyeri el. A 18 évnél fiatalabb fotósok az Év Ifjú Madárfotósa címért versenghetnek. A legeredményesebb indulók publikációs lehetőséget is kapnak. A nyilvános eredményhirdetést 2022. november 26-án a Tatai Vadlúd Sokadalomban tartják. A kiírás részletes feltételeiről a pályázat weboldalán – birdo-azevmadarfotosa.hu – lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában