Tűzveszély

2022.07.26. 14:00

A kertben óvatosan, erkélyen inkább ne grillezzünk!

A grillszezon már májusban, a meleg idő beköszöntével elstartolt, azóta viszont már az ország összes területe tűzgyújtási tilalom alatt van a kánikula miatt, azaz tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban, és az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon.

HI

20220629 Debrecen Lakástűz a Dobertó utcában. Fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló

Fotó: KISS ANNAMARIE

Könnyű helyzetben van az, aki saját kerttel rendelkezik, másoknak azonban csábító lehet a társasházi erkély, mint helyszín-megoldás. Ez azonban nem feltétlenül jó ötlet, sőt! Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint évente átlagosan 100-150 erkélyen keletkezik tűz, éppen ezért kiemelten fontos betartani a szabályokat, hívta fel rá a figyelmet a Media Markt közleményében

Maximum elektromossal

Mint a katasztrófavédelemnél felhívták rá portálunk a figyelmét, Társasház erkélyén lehet grillezni, de nem mindegy, hogy milyen módszerrel. Gázpalackról működő grillt, vagy zsámolyt társasház erkélyen tilos működtetni, ahogy a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem használható biztonságosan. Ha az erkélyen grilleznénk, azt egy elektromos grillel tegyük. Mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, előtte olvassuk el a saját társasházunk házirendjét, nem tiltja-e az ilyen tevékenységet.

Nagyobb gond a csikk

Érdeklődésünkre a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon elmondták, az elmúlt néhány évben nem fordult elő, hogy erkélyen grillezés okozott volna tüzet. Az erkélyek kigyulladásánál a megyében a leggyakoribb ok a cigaretta. A felsőbb emeletekről ledobott cigarettacsikk behullik alsóbb erkélyre, és tüzet okoz az ott tárolt éghető anyagok miatt. Éppen ezért felhívják arra a figyelmet, hogy a cigarettát minden esetben hamusban – ha lehet zárt – nyomjuk el. Illetve az is fontos, hogy ne legyen az erkélyünk tároló, és igyekezzünk minél kevesebb éghető anyagot ott tartani.

Ha nincs udvarunk, de mégis nagyon szeretnénk grillezni, akkor a lakásban használható asztali, kontakt grillsütőket érdemes bevetni, de gáztűzhelyen használható grillserpenyő is választható ilyen célra.

A kertben is csak körültekintően

A nyári, kerti sütögetések, főzőcskék kapcsán a katasztrófavédelem arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyári időjárás egyik pillanatról a másikra képes megváltozni. Egy hirtelen széllökés messzire röpítheti a parazsat, vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre. Ezért mindig legyen a közelben oltóanyag. Ha befejeztük a kerti sütést-főzést, alaposan el kell oltani a tüzet, hiszen még napokig képes parázslani. Ahogyan bográcsozásnál a tüzet, grillezésnél a parazsat se hagyjuk magára, a szúnyogok elűzésére használt fáklyákat és füstölőket is tilos felügyelet nélkül hagyni. Ezek szintén képesek tüzet okozni, ezért odafigyeléssel használjuk őket.

A bográcsozáshoz sokan már nem tűzifát, hanem gázrózsát vagy gázzsámolyt használnak. A gázüzemű berendezésekben csak a kimondottan azokhoz készült pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni. A tömítéseket megfelelő időközönként cserélni kell, az újat gázszerelvényt árusító szakboltokban célszerű megvásárolni. A legbiztonságosabb, ha szakemberre bízzuk a gázüzemű főzőkészülék beszerelését és javítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában