Gyermeknapi kívánság teljesítése

2022.06.13. 15:00

Lili tüzet szeretne oltani (videóval)

A miskolci tűzoltóságon teljesítettük az első gyermeknapi kívánságot, amelyet lapunk felhívására kértek.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Bujdos Tibor

Ez egy nagyon érdekes, mondhatni misztikus világ, a tűzoltókat hősöknek látják a gyermekek. Valljuk be őszintén, még felnőttként is így gondoljuk, és valójában hősök is. Ha egy családi rendezvényen van tűzoltóautó, netán habparti – ami szintén hozzájuk köthető –, ott biztosan sűrűn nyüzsgő gyerekhadra lehet számítani. Maga a jármű is, de az autóban lévő eszközök, a ruhák, a sisakok, amelyeket bevetésen viselnek a tűzoltók, mind-mind roppant érdekesek. Ezt tapasztalhatta meg a nyolc­éves Karcagi Lilien, akinek gyermeknapi kívánságát az Észak-Magyarország teljesítette. A kislány édesanyja, Karcagi-Németh Zsuzsanna lapunk felhívására jelentkezett gyermeke nevében. A felhívásban azt ígértük, hogy a legérdekesebb kéréseket teljesítjük. Ilyen tűzoltós kívánság gyakran van, de többnyire fiúk kérik. Meglehetősen ritka, hogy egy kislány akarjon a tűzoltók munkájával megismerkedni. 

Bátor és kíváncsi 

Az első pillantásra törékeny második osztályos kislány egyébként nagyon vagány és egyáltalán nem félős, sőt bátornak nevezhető, ezt megtapasztaltuk a kívánság teljesítésekor, de az anyukája is megerősítette. Mivel Lili eléggé csendes kislány, társaságunkban sem sokat beszélt, ezért édesanyja válaszolt a kérdéseinkre. 

„Lili tűzoltó szeretne lenni. A május végi gyermeknapon is itt voltunk, amikor nyitott volt a tűzoltóság, nagyon élvezte, haza sem akart menni, ha tehetné, naponta jönne ide – mondta Karcagi-Németh Zsuzsanna. Hozzátette: –Négyéves korában kezdődött nála a tűzoltóság iránti érdeklődés. A nagy tűzoltóautó, a hangos, gyors, piros szirénázó jármű megtetszett neki. Onnantól kezdve szilárd elhatározása, hogy tűzoltó szeretne lenni, és ebben eltántoríthatatlan. A lelkesedés folyamatos és lankadatlan, ha bárki megkérdezi, ezt válaszolja rá. Lili a Rónai Ferenc Általános Iskolába jár, osztálytársai is tudják, hogy szeretne tűzoltó lenni, szoktak erről beszélgetni, most is elmondta nekik, hogy gyermeknapi kívánságát a miskolci tűzoltóságon fogják teljesíteni.” 

A tűzoltó napjai 

A találkozás rögtön egy éles riasztással kezdődött, ahogyan a tűzoltóságra megérkezett Lili és édesanyja, éppen tüzet oltani indult egy autó. Ezek után a kívánságteljesítésben nagy segítség volt a két miskolci tűzoltó, Posták Viktor és Gyuricza Krisztián, akik mindent megmutattak Lilinek, és mindent – amit a szabályzat enged – ki is próbálhatott. Sokat meséltek mindennapjaikról, a munkájukról, hogy milyen az, amikor tüzet oltanak vagy autóból mentenek ki sérültet egy balesetnél, persze figyelembe vették a kislány korát, annak megfelelően avatták be a részletekbe. Még maga a cikk írója is tágra nyílt tekintettel hallgatta a tűzoltók beszámolóját, sokat tanult is, hiszen záporoztak az információk. Például az, hogy a tűz környezetét a víz sugarának beállításával, vagyis azáltal hűtik, nem is minden esetben a tüzet célozzák. És sokat megtudtunk arról is, hogy veszélyes-e tűzoltónak lenni. 

Szülői támogatás 

Mindezt Lili hatalmas érdeklődéssel hallgatta. Annak azonban már kevésbé örült, hogy jelenleg Magyarországon nő nem olthat tüzet. Vagyis lehet tűzoltó, de csak irodai munkát végezhet, ez a szabály. Persze, amíg felnő, még sok minden megváltozhat. Mindenesetre szülei támogatását mindenben megkapja, ha komolyan kitart döntése mellett – vélekedett az édesanyja. Az élményekkel teli néhány óra, amit a kislány a tűzoltóságon töltött, gyorsan elszaladt. De biztosan sokáig fog emlékezni arra, hogy tűzoltóautóban ült, fecskendőzött, sisakot húzott, oxigénmaszkot próbált, de még a hozzátartozó palackot is a vállára vehette, és hogy mindent megtudott a tűzoltókról.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

(A borítóképen: Sisak nélkül nem lehet alaposan megismerni a tűzoltók életét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában