Természetvédelem

2022.06.08. 14:00

Fecskendőkkel a tállyai fák megmentéséért

Egy új eljárás hozhatja helyre az évszázados fákat a településen.

SFL

Összességében mintegy kétszáz vadgesztenyefa található Európa mértani közepén, ezzel a fával az egyik legnagyobb mértékben beültetett tokaj-hegyaljai település. Az évszázados telepítés azonban csak néhány hétig nyújt kellemes látványt a helyieknek és az idelátogató idegeneknek, a lombkorona néhány héttel a levelek kifejlődése után elsorvad, megrozsdásodik, mintha késő ősz volna nyár elején. A minap kiderült, a levelek megbetegedését egy aknázómoly nevű rovar okozza. 

Frekventált helyen vannak 

A helyi önkormányzatot egy dunántúli, referenciákkal rendelkező vállalkozás kereste meg néhány napja egy ajánlattal, miszerint tudja a megoldást a bajra. 

– Telefonon keresett meg a szekszárdi központú csoport vezetője – sorolja Serfőző Szabolcs, a község májusban megválasztott polgármestere. – Elmondta, hogy felméréseket végeztek, végeznek az ország keleti felében, felkutatják a hasonló bajokat, és ha arra engedélyt kapnak, megpróbálják orvosolni a problémát. Nem kellett sokat töprengeni az ajánlaton, lévén a gesztenyefák a Tállyára bevezető útszakaszon a református temető szélén, a Promenádban, a római katolikus templom kertjében, a vasútállomásra vezető Gesztenyesor utcán, a katolikus temetőben, tehát frekventált területeken találhatók – egyrészt, másrészt úgy vélem, a zöldövezetek megóvása feladata kell hogy legyen a településvezetéseknek – mondta Serfőző Szabolcs. 

Kétévente ismétlik 

Magáról az injektálásról már a vállalkozás vezetője, Schüller Ákos beszélt a helyszínen. Elmondta, hogy egy meglehetősen új technológiáról van szó. 

– Másfél éve dolgozunk ezzel a módszerrel, Magyarországon a fák injektálása csupán tízéves múltra tekint vissza. Mi a fák szállítóedény-rendszerét hívjuk segítségül arra, hogy a vegyszerünk behatoljon a növény minden sejtjébe, szemben a permetezéssel. A permetezésnek mintegy negyvenszázalékos a hatása, míg a környezetbarát, egyáltalán nem szennyező Vertimec Pro injektálásával kilencvenhat százalékos eredményt lehet elérni. Az aknázómolynak sajnos három nemzedéke van, ezért senki ne várjon látványos eredményt. Most azt akadályozzuk meg, hogy a már levelekbe ágyazódott rovar ne terjedjen tovább, ne pusztuljanak el a fák. Az injektálást kétévente ajánlatos ismételni a teljes gyógyulásig, ugyanis a rovar az első évben a fák lombkoronájának alsó harmadát pusztítja, és fokozatosan halad feljebb.

Elraktározódik a szövetekben 

Végül maga az eljárás; a megbetegedett fa törzsébe lyukakat fúrnak, majd egy tartályból – csővezetékeken keresztül – a lyukakba helyezett fecskendőkbe nyomják az ötvenszázalékos hígítású vegyszert, fokozatosan. A darabonként mintegy félórás beavatkozás eredménye, hogy a vegyszer bekerül a növény keringési rendszerébe, és négy-öt nap alatt elterjed az egész fában, kifejti a hatását, továbbá elraktározódik a fa szöveteiben.

(A borítóképen: Csővezetékeken kerül a fa szállítószöveteibe az aknázómoly elleni anyag | Fotó: Serfőző László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában