Élelmiszer tárolás

2022.06.26. 21:00

Elkerülhető a penészedés

Fontos, hogy megfelelő módon tároljuk a különböző élelmiszereket.

Femina.hu

A hűtőben lévő étellel is érheti kellemetlen meglepetés az embert | Fotó: Shutterstock

Egyre melegebbek a déli órák, a lakásom is egészen felmelegszik. Sajnos mostanában sokszor kellett kidobnom élelmiszert megpenészedése miatt. Hogyan védekezhetnék ellene? – kérdezte olvasónk. A kérésre öt kerülendő tárolási hibát sorolunk, hogy ne kelljen kidobni romlottan a megvásárolt élelmiszert. 

Kenyér 

A hagyományos, nem tartós kenyér szavatossága néhány nap, de ez csakis akkor igaz, ha helyesen tároljuk. Ellenkező esetben a szavatossági idő ellenére is tönkremehet. Rengetegen elkövetik a hibát, hogy szorosan zárt nejlon- vagy papírzacskóban tartják a kenyeret. Nejlonzacskóban a kenyér nem levegőzik, ragacsossá, nyirkossá válik, penészedni kezd. Ugyan papírzacskóban jobban éri a levegő, abban viszont épp attól szárad ki, hogy nincs, ami benne tartaná a nedvességet. A legjobb megoldás, ha a kenyeret erre a célra tartott vászonzsákba tesszük, vagy erre kinevezett konyharuhába csavarjuk, majd kenyértartó dobozba helyezzük. A zsákot, illetve konyharuhát maximum két-három naponta cserélni kell. 

A liszt fontos alapanyag, ám sajnos nem tárolható sokáig, pláne nem bolti zacskójában. Mindenféle liszt esetében általános érvényű, hogy jól zárható tárolóüvegben kell tárolni. Ha a liszteszacskó nyitva marad, nincs áttöltve tökéletesen záródó üvegbe, rövid időn belül molyosodhat. A liszt szavatossága fajtájától függ. A fehér liszté fél év, de minél magasabb a rosttartalma, annál gyorsabban romlik. A fehér liszt szobahőmérsékleten eltartható, de a teljes kiőrlésű lisztet, mely a benne lévő olajok miatt hamarabb avasodik, legjobb hűtőben tartani. 

Fűszerek 

A főzéshez nap mint nap szükséges fűszerek jó, ha kéznél vannak, mégsem tanácsos őket a tűzhely közelében tárolni, különösen nem, ha nincsenek áttöltve hermetikusan záródó tartókba. A meleg és a pára ugyanis tönkreteheti a fűszereket. Ugyan az üveg fűszertartók mutatósak, de azok is kerülendők, mert a fény sincs jó hatással a fűszer minőségére. 

Lekvár 

A lekvárt felbontás után sokan teszik hűtőbe, de szobahőmérsékleten sem lesz baja a bontott üvegben. Fontos azonban alaposan visszazárni és étkezéskor is óvatosan adagolni, mert a lekvár gyors romlását okozhatja, ha véletlenül morzsa esik bele. A lekvárhoz hasonlóan a mézet sem kell hűtőbe tenni, de akkor sem ajánlott fémedénybe önteni, ha így illik a konyhai készletünkbe. Ugyanis ha fémmel érintkezik, nő a méz HMF-tartalma (ez a gyümölcs- és szőlőcukor bomlásterméke), ami minőségromláshoz vezet. Üvegben vagy cserép mézescsuporban a méznek jó helye lehet a konyhapulton is, de hiba túl közel helyezni az ablakhoz, mivel ott rendszeresen napfénynek van kitéve, és ez ronthat élvezeti értékén. 

A sajt ugyancsak kényes a tárolás szempontjából. Boltokban rendszerint nejloncsomagolásban jutunk hozzá, hazaérve feltétlenül minél előbb szabadítsuk meg tőle. A nejlonban ugyanis nem éri elég levegő a sajtot, vizesedhet, és napok alatt penészedésnek indulhat. Ez főként akkor nagy veszteség, ha egykilós sajtkarikát vásárolt az ember. Jobb áthelyezni sajttároló dobozba, melyben éri némi levegő, és úgy hűtőbe rakni. Ha sokáig tárolnánk, legjobb a sajtkarikát négybe vágva fagyasztótasakban, erre alkalmas műanyag ételdobozban lefagyasztani. 

(Forrás: Femina.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában