Fehér gólyák

2022.06.19. 14:00

Dél-Borsod gólyaparadicsom lett

A védelmi program és a helyiek erőfeszítésének eredménye, hogy a térségben sok gólya fészkel.

Detzky Anna

Forrás: BNPI

Hosszú esztendők óta igen komoly erőfeszítéseket tesz a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is a gólyák védelme érdekében. Többek között ennek és a természeti adottságoknak lehet az eredménye, hogy a dél-borsodi térségben az országos átlagnál jóval nagyobb számú, mintegy 120–150 pár fehér gólya fészkel. 

A Borsodi-Mezőség és a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet védett területein találhatók meg a táplálkozóterületekként használt nagy kiterjedésű gyepek – írja honlapján a szervezet. 

Lakossági segítséggel 

A védelmi program része a gólyafészkek felmérése, amelybe a lakosságot is bevonják. A megfigyelések eredményét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internetes gólyafészek-adatbázisában, a golya.mme.hu-n lehet online regisztrálni. A benyújtott információkból kiderül, hogy pontosan hova építettek új fészkeket, fészekkezdeményeket a madarak, hány pár foglalta el ezeket, és mennyi fiókát nevelnek. A felület lehetővé teszi, hogy utólagosan is rákeressünk a fészkek helyére, illetve térképen ábrázolja a feltöltött adatokat évekre lebontva. 

A legnagyobb veszély, ami a gólyákat fenyegeti a balesetek mellett, az elavult elektromos vezetékek. A nemzeti park kéri az embereket, hogy jelentsék be az áramszolgáltatóhoz, ha fészektartó nélküli vagy megdőlt, veszélyessé vált villanyoszlopokon találnak fészkeket. Több mint húsz­éves múltra tekint vissza az MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság együttműködése a dél-borsodi területen. Az ÉMÁSZ segédkezik a gólyák fészkeléseinek biztonságosabbá tételében, valamint több száz kilométer vezetékszakaszt tett madárbaráttá. A BNPI pedig eközben beszerzi a szükségesnek ítélt fém gólyafészektartókat. Az elmúlt egy évben több mint 20 fészektartót helyeztek el Dél-Borsod településein található villanyoszlopokra. Ezek nagyobbik részét már el is foglalták a gólyák – tudtuk meg.

(A borítóképen: Gólyamama fiókájával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában