Pünkösd

2022.06.06. 15:00

Az egyház születésnapja

Máig a Szentlélek működteti a keresztény egyházat, általa történik a megtérés.

DA

A harmadik legjelentősebb keresztény ünnep a pünkösd a húsvét és a karácsony után. A magyar elnevezése magában hordozza az időpontját, mert a pünkösd szó a görög pentekosztéból származik, ami ötvenediket jelent – írja a Magyar Katolikus Lexikon. – Ezt az ünnepet mindig húsvétvasárnap után 50 nappal tartjuk. Pünkösdvasárnap idén 2022. június 5-re esik. Ilyenkor emlékezünk meg a keresztény egyház kétezer éves születésnapjáról és a Szentlélek kitöltetéséről, amelynek a Szentírásban találjuk a leírását. 

Isten harmadik személye 

– Mint, ahogy az ember személye, úgy Isten is három részre osztható fel. Az ember: test, lélek és szellem. A szentháromságos egy Isten pedig Atya, Fiú és Szentlélek – magyarázta Sándor Frigyes, a Miskolci Belvárosi Evangélikus Gyülekezet lelkésze. – Az Atya felettünk van, a Fiú mellettünk, a Szentlélek pedig bennünk, a szívünkben él, a teremtéskor miatta kezdtünk el élni. Ő az, aki hozzásegít minket, hogy kapcsolatba kerüljünk az Úrral, megszentel és krisztusivá tesz. 

Az Apostolok Cselekedetei című bibliai könyv írja le az első pünkösdöt. 

– A második fejezetben olvashatjuk, hogy a tanítványok bezárkózva imádkoztak, mert féltek az üldöztetéstől. Ez ugyanabban a házban történt, mint ahol a Megváltóval az utolsó vacsorát elfogyasztották. Jézus mennybemenetele előtt arra kérte őket, hogy maradjanak együtt addig, amíg be nem tölti őket a Lélek. Akkor kaptak erőt, hogy róla bizonyságot tegyenek. Pünkösdvasárnap a tanítványok a szél zúgásához hasonló hangot hallottak, és olyan benyomásuk támadt, mintha a fejükre lángnyelvek szálltak volna le. Ezzel egyidejűleg erő áradt át rajtuk, és belső békesség és bátorság fogta el őket. Kimentek Jeruzsálem utcáira, és elkezdtek Jézusról mint az élő Isten Fiáról beszélni – idézte fel a Bibliát a lelkipásztor. 

A pünkösdi nyelvcsoda által a bábeli zűrzavart állította helyre Isten. 

– Péter Jeruzsálem főterén arra kérte az embereket, hogy térjenek meg, és a Szentlélek által fogadják el Krisztus megváltását, különben elvesznek. Több ezer különböző anyanyelvű zsidóvá áttért ember hallgatta őt, mégis mindenki a saját nyelvén értette tolmács nélkül, amit mond. Ez a természetfeletti csoda annak az ellentéte volt, ami Bábelben történt, amikor Isten megzavarta az egy nyelven beszélők nyelvét, hogy ne törjenek isteni hatalomra. Péter első prédikációjának hatására háromezren megtértek. Ennek következtében jött létre a keresztény egyház első közössége, amely szintén megkapta a Szentlelket, és elindult az egyház missziói küldetése. Ez így működik. Valójában akkor lesz valaki Isten gyermeke, ha átéli a megtérés kegyelmét. Jézust ezt a folyamatot úgy illusztrálja Nikodémusnak, hogy „a szél arra fúj, amerre akar; hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hova megy: így van mindenki, aki a Lélektől született” (Jn 3,8).

(A borítóképen: Sándor Frigyes prédikáció közben | Fotó: Olvasónktól)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában