Barlang, kaptárkő, régészet

2022.06.01. 16:00

A Bükk-hegység legérdekesebb látványosságaiból mutatnak ízelítőt

Hazánk védett területeinek természeti szépségeit – állat- és növényvilágát, valamint földtani értékeit – mutatják be és a nemzeti parkok igazgatóságainak tevékenységét népszerűsítik a tematikus héten.

Detzky Anna

A szomolyai kaptárkövek. Fotó: BNPI

Izgalmas kalandtúrák, családi programok várják az érdeklődőket földön és vízen – olvasható a rendezvénysorozat honlapján.

Az idei témahét 2022. június 6–12. között lesz, amelyre a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ingyenes, regisztrációhoz kötött, különleges tematikus túrákkal is készül.

Séták éjjel és nappal

Az éjszakai élővilág rejtelmeibe vezet be a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogató Központ június 6-án 20 órától.

Lantos István természetvédelmi őr a rovarok fénycsapdázását és a denevérek aktivitását illusztrálja majd. Jelentkezni erre a programra Csákiné Dobos Laura oktatási koordinátornál lehet a [email protected] e-mail-címen vagy a 06-30-710-7696-os telefonszámon.

Mit rejt a föld? címmel régészeti napot tart a látogatóközpont a Baglyas-kőn június 10- én 9 órától, ahol bemutatják a helyi feltárás eredményeit. Bejelentkezni az alábbi telefonszámon lehetséges: 06- 30-349-5716.

E napon 10, illetve 11 órától a Gyetra-völgyben is indulnak túrák az Esztáz-kői-cseppkőbarlangba, Felsőtárkánytól nem messze. A járdát és villanyvilágítást nem tartalmazó barlang hőmérséklete 9-10 fok körül alakul. Vizes-sáros és száraz szakaszok egyaránt találhatóak benne. A látogatáshoz szükséges sisakot és fejlámpát helyben biztosítják.

A szomolyai Vén-hegy nyugati lejtőjén, a Kaptár-völgyben helyezkedik el a nyolc fülkés kőkúpra tagolódó riolittufa-vonulat, amely Magyarország legtöbb, 117 darab fülkével rendelkező kaptárkőcsoportja. A kiépített járóplatformok segítségével minden korosztály számára elérhető a szakvezetett séta, amely június 11-én 9 órától indul Szomolya faluközpontjából, a buszmegállóból. Jelentkezni Bíró Tibor túravezetőnél, a [email protected] e-mail-címen vagy a 06-30-756-3256-os telefonszámon lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában